Morcos kávé

Összecsapott a NER két agytrösztje

Avagy mi a jobb: olcsó benzin vagy drága gáz?

2018. február 14. - Kávésember

Országos beszédtéma volt még novemberben, sőt a nemzetközi médiát is megjárta a hír, hogy Herman Ottó óta az első magyar polihisztor, Tállai "mindenhez IS értek" András (oké, erre a címre Lőrinc is esélyes, de adjuk most oda a NAV-vezérnek) egy telefonhívással csökkentette a mezőkövesdi benzin árát. 

Az pedig egészen friss infó, hogy az E.ON bejelentette, mostantól, mivel a  világpiacon lejjebb ment a gáz ára így ők is 5 százalékkal olcsóbban adják, mint az állami NKM Földgázszolgáltató Zrt.-nél a "rezsicsökkentett" díjszabás. Németh Szilárd olcsósító szakember azonnal összerántott egy sajtótájékoztatót, és felszólította az energiaszolgáltató céget, hogy "hátrább az agarakkal".

Kafka sem tudná szemléletesebben bemutatni, mennyire szürreálisan és szívfájdítóan pontosan jellemzi ez a két dolog az ország működését. 

Novemberben Tállai mint nemzeti hős tündökölt, hiszen páncélos lovagként sietett a választópolgárok segítségére és pár mondatával megálljt parancsolt a MOL (amiben amúgy az egyik legnagyobb tulaj az állam) ámokfutásának, most pedig Németh egy magáncéget, ami egyébként a világ egyik legnagyobb gáztársasága utasít, hogy nehogy csökkenteni merje a lakossági árat, mert az "beavatkozás a választásokba".

Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek, mondhatnánk, de a helyzet sajnos sokkal szomorúbb ennél. A kormány évek óta bizonyítja nekünk, hogy aljas mocskolódásban és propaganda-hadjáratban világszínvonalat képvisel, mely most a kampányban csúcsosodik ki igazán, kezdve a Soros-kerítéses plakátokkal és befejezve olyan átlátszó és megalázó fogásokkal, mint a Fidesz-politikusok fényképeivel osztogatott tej, tojás és burgonya. A MOL csuklóztatása is erről szólt, még véletlenül se gondolja bárki, hogy a polgárok jóléte lebegett a kövesdi Teréz anya szeme előtt. Mi sem egyszerűbb, mint megemelni a kutak árait, majd "Mit képzeltek ti hogy sanyargatjátok a jónépet!" felkiáltással lejjebb vinni (amúgy ezt valószínűleg a szociktól tanulták, ők voltak az igazi kung-fu mesterei ennek a harcmodornak). A választópolgár boldog, a szavazat jön. Ja hogy aljasság? Az senkit sem érdekel. 

A lakossági földgáz ára kicsit keményebb dió, minden választási kampányban előkerül a téma. A Fidesz egyik hívószava volt a "rezsicsökkentés", hatóságilag rögzített ár, nem lesz gázáremelés (Lendvai Ildikó halkan elmorzsol egy könnycseppet), megvédjük a magyarokat a világpiac viszontagságaitól. Minden társasház megkapta a levelet, szögeld ki a falra, örüljünk együtt, az állam a barátod. Csak épp a piacnak van egy olyan szokása, hogy nem csak felfele, lefele is szokott ám mozdulni. Ebben az esetben is így történt, a gáz ára folyamatosan csökken, hosszú évek óta a kormány által megszabott tarifa alatt van, így mindenkinek többe kerül megfőzni a vasárnapi ebédet mintha eredeti áron kapnánk. Sőt, még egy adalék: 2010 és 2012 között, már a Fidesz-kormány alatt volt ugyebár két gázáremelés is, illetve 2011-ben született az a szabály, hogy 1200 m3 feletti fogyasztás esetén magasabb a díj. Majd 2013-tól jött a Kánaán, csökkentés háromszor is. Csak azt felejtették el megemlíteni, hogy az 1200 m3 feletti rész a mai napig drágább mint volt 2010 előtt... Természetesen lenne rá lehetőség, hogy ugyanúgy, mint most az E.ON, a nemzeti szolgáltató is csökkentse az árait, de neki nem ez az érdeke. Neki a vagyon a fontos, hogy minél nagyobb legyen az ellopható pénzmennyiség a kincstárban, az egyszeri fogyasztók érdeke másodlagos. Így, ha a független vállalat szembemegy a hivatalos kommunikációval az bizony komoly veszélyforrás, hisz rávilágít arra a tényre, hogy a Fidesz mesterségesen tartja magasan az árat és van rá potenciál, hogy csökkentse az emberek terheit, mégsem teszi. 

Világos a történet: ha valamiből anyagi hasznot húz vagy valami szavazatot hoz a Fidesznek, gondolkodás nélkül meglépi, akár a társadalom kárára is. Viszont ha bárki, legyen az magánszemély vagy óriáscég olyasmit csinál, ami bár jó lenne az embereknek, de aláássa a kormány tekintélyét tűzzel-vassal irtja. 

Konklúzió: Ha kormánytag csökkent árat az szép, az jó, és semmiképp sem kampányfogás. Ha nem kormánytag csökkent árat az ördögtől való és nyílt támadás a NER ellen. 

Figyelem, minden fodrász, autószerelő és kulcsmásoló! Az Isten szerelmére, nehogy április 8-ig árengedményt adjatok a hajfestésre, de az "1-et fizet 2-t kap" akciót se csináljátok meg mert elvisz a TEK! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morcoskave.blog.hu/api/trackback/id/tr7913667494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.02.14. 15:30:05

Ne tudd, mi a közpénzmatek,
Mert különben elvisz a TEK!
;-)

Tromageek 2018.02.14. 16:16:58

Csak pár megjegyzés:

Az NKM működése elég szigorúan meg van határozva, és az egyetemes szolgáltatáson belüli ár módosítására semmilyen lehetősége nincs. Ezt csak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által adott törvényváltozással tehetné meg.
Az E.On szabadpiacon értékesíti a gázt, azért teheti meg olcsóbban.
Az NKM is értékesít szabadpiacon gázt olcsóbban.

A kedvezmény nem mindenkinek éri meg, csak ha van egy bizonyos fogyasztás, amit a szabadpiaci kereskedők jelenleg olyan 2500-3000 m3 éves fogyasztással határoznak meg. Az alatt olyan minimális amely egyik félnek sem éri meg.

A szabadpiaci szerződések az egyetemes szolgáltatási szerződéssel szemben határozott ideűek. A szerződésből a határidő lejártáig nem tudnak kilépni, csak felhasználóváltozás esetén. Ez sokakat nagyon zavar (az egyetemes szolgáltatásban ilyen nincs).

Az Eon sem hülye, azért csinálta ezt a konstrukciót, mert ezzel akarja a különböző kiegészítő termékeit rásózni az emberekre. A legtöbb szabadpiaci cégnél van ilyen, pl még az egyeteme szolgáltatás előtt ezért volt a telekomnak olcsóbb gáza, mert cserébe elő kellett fizetni nála más dolgokra is. Az eonnál ezek nagyrészt biztosítási szolgáltatások, amikre ezek az emberek számíthatnak, hogy rendesen bombázva lesznek.

Az egyetemes szolgáltatáson kívűl a kamatok és büntetések jóval hamarabb érvénybe lépnek. A kizárással nem várnak hónapokat, a kamatokban nem a kincstári alapkamattal számolnak. 1 felszólítás után megy a kizárás, főleg, ha ők az elosztók, mert ebben az esetben ők végzik a kizárást és a visszakapcsolást is, és egyiket sem ingyen.

Ettől még az egész Németh Szilárdos kiborulás baromság, és itt látszik igazán, hogy egyáltalán nem is ért ahhoz, amivel "foglalkozik".

Proud Mary 2018.02.14. 17:20:36

@Frady Endre: na, nem mintha hiányoztál volna, fűzfapoéta, de hetek (hónapok?) óta nem láttalak. remélem azért nem betegség miatt tűntél el. ha egészséges vagy, akkor tartsd meg jó szokásod és ne irkálj "verseket" :))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.02.14. 18:08:28

@Proud Mary: Na, nem mintha hiányoztál volna, de hetek (hónapok?) óta nem láttalak. Hálistennek. Remélem azért nem betegség miatt tűntél el. Akár egészséges vagy, akár beteg, akkor tartsd meg jó szokásod és ne irkálj !

Behajtó70 2018.02.14. 21:43:23

“ők is 5 százalékkal olcsóbban adják, mint az állami NKM Földgázszolgáltató Zrt.-nél a "rezsicsökkentett" díjszabás.”

Az megvan, hogy az egy kereskedelmi nagykerár nagyfogyasztók részére?

Nem nagyon érted, ugye! Kishülye!

VáradiJános 2018.02.14. 21:54:07

@Frady Endre: jó, hogy a végére teszed a jelet, mert legalább te röhögsz a saját “humorodon”

VáradiJános 2018.02.14. 21:55:52

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: téged viszont mindenhol látlak .... unalmas életed lehet .... mármint a neten kívül

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.02.15. 07:15:03

@VáradiJános: Már megint utánam loholsz? Mondtam nincs esélyed, mert fogazol.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.02.15. 07:18:53

2011-ben a Fidesz emelte tovább a gázárat.

www.origo.hu/gazdasag/hirek/20101119-energia-foldgaz-kozponti-futessel-mindenkeppen-no-a-gazar.html

Központi fűtéssel mindenképpen nő a gázár
[ORIGO]
Ez a cikk 7 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A fejlesztési minisztérium csütörtöki tájékoztatójából még nem derült ki, hogy a házközponti fűtésű lakásokban mennyivel nő a gázár januártól, a Magyar Energia Hivatal ugyanakkor kérdésünkre közölte, számukra egységesen 4,9 százalék lesz az emelés, függetlenül a fogyasztás mértékétől. Ez az utóbbi években épült társasházak többségét érinti.

A házközponti gázfűtéssel rendelkező társasházak számára egységesen 4,9 százalékkal drágul a földgáz januártól - derül ki a Magyar Energia Hivatalnak (MEH) az [origo] kérdésére adott válaszából.

Fellegi Tamás fejlesztési miniszter csütörtökön jelentette be a januártól érvényes új lakossági gázárakat, melyek a fogyasztás nagysága szerint, sávosan emelkednek, 0 és 9,3 százalék közötti mértékben. A miniszter közölte, a tárca számítása szerint az "átlagos lakást fenntartó" magyar családok, illetve a nyugdíjasok zöme 0-0,7 százalék közötti emeléssel szembesül csak.

A miniszter arról nem beszélt, hogy milyen elbírálásra számíthatnak a saját kazánnal fűtő társasházak. Mivel ezekben több tíz vagy akár száz lakás van, és a lakásoknak saját gázórájuk nincs - tehát külön-külön nem jelennek meg gázfogyasztóként -, az ismertetett információk alapján a házak biztosan elérnék a legnagyobb áremelést jelentő 3500 köbméteres éves mennyiséget. Azaz az itt élő tulajdonosoknak 9,3 százalékos emelést kellene fizetniük.

VáradiJános 2018.02.15. 07:26:43

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: tudom, de így olyan igazsàgtalan, te jó alaposan leszoptàl, nekem pedig nem engeded. Mindegy, most màr maradjon így! Köszönöm.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.02.15. 09:30:01

Hatékony a magyar Állam,
Tőlük kopik fel az állam.
;-)

2018.02.15. 11:24:42

@Behajtó70:

Te most hisztizel?
Ilyen trollt se láttam még...

Irbisz 2018.02.15. 11:32:07

@Tromageek:
"Az NKM működése elég szigorúan meg van határozva, és az egyetemes szolgáltatáson belüli ár módosítására semmilyen lehetősége nincs. Ezt csak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által adott törvényváltozással tehetné meg."
Csak mivel a MEKH már nem olyan jórészt szakmai szervezet, mint volt anno, hanem kb. a politka (gy.k. fidesz) által kézivezérelt, ha nem történt olyan tv-módosítás, ami az NKM számára is lehetővé tenné az árcsökkentést, az csak azért történt, mert a fidesz nem akarta a világpiaci árat az árcsökkentés irányába követni, uis. igy az fogyasztók megkárosításának ára (áttételesen) az ő zsebükben landolt.
Szóval a MEKH-re fogni az NKM magasabb árait, jókora ferdítés, és alighanem tudatos (fideszpártolás, mert látszik hogy ismered a hátteret.

$pi$ 2018.02.15. 14:46:11

"Ebben az esetben is így történt, a gáz ára folyamatosan csökken, hosszú évek óta a kormány által megszabott tarifa alatt van"

A gáz világpiaci nagykereskedelmi ára a magyar kiskereskedelmi ár alatt van?! Hallatlan! Mióta?! :D

Öcsém és ti mondjátok a másikra, hogy propagandát nyom, nem sámli! :D

2018.02.15. 15:24:10

@$pi$:

Te magad érted mire kérdzel rá és minek?

$pi$ 2018.02.15. 15:39:45

@MikeBoy: Én értem, kérdezz nyugodtan.
süti beállítások módosítása