Morcos kávé

Attól még hogy valaki idős, nem hülye

2017. augusztus 24. - Kávésember

nevtelen.jpg

Van egy régi Kern András kabaréműsor, néhányan biztosan emlékeznek rá, elég annyit mondani hogy "NDK turmixgép, a leszedhető ajtajú". Bár mai szemmel megmosolyogtató a szituáció érdemes rákeresni, kiváló jelenet. Ez a geg jutott eszembe, mikor meghallottam a Fidesz legújabb görcsös és eszement próbálkozását.


A telefon vitathatatlanul a modern kor egyik legfontosabb találmánya, ma már képtelenség lenne meglenni nélküle. Manapság az okostelefonok térhódítása következtében az elsődleges funkcióját egyre inkább kezdi elveszíteni, a smartphone-generáció a készülékeket már inkább használja minden másra, mint hanghívásra. Ez alól egy népcsoport a kivétel: a nyugdíjasok.


Ez a "felvilágosító" kampány nem új keletű, választások előtt vissza-visszatérő elem annak ellenére, hogy mindenki utálja, kb. a telefonmarketinggel van egy szinten. Viszont megmarad az emberek fejében, a mai napig emlékszünk a Pintér-féle "Üljön át egy másik autóba" mentőakcióra. És ha a célközönséget nézzük azt kell mondjam nem is igazán lőttek mellé: az idős emberek használják legkevésbé a közösségi médiákat, ahol többek között az egész hercehurcát kiváltó bejegyzés is megjelent, így célravezető lehet ezt a módszert alkalmazni az elérésükre.


Csakhogy ez jelentős veszélyt is hordoz magában: a gépi felvett szöveg olyan fegyver, aminek a markolata is vág. Nagyon könnyen visszaüthet, főleg ha az ember túltolja, mint ahogy történt a kvótanépszavazás esetében is, a kihelyezett ezernyi óriásplakáttal, hirdetéssel, televíziós bejátszással pont az ellenkezőjét érték el mint amit szerettek volna. Valamint nyilvánvaló hazugság, amit állítanak, a jól bevált sémát alkalmazzák: kiragadnak a szövegkörnyezetből pár kifejezést, elferdítik, félremagyarázzák. Csak a szokásos Habony-módszer. Az eredeti írás pedig sajnos a fent említett okok illetve a Fidesz-média elképesztő, kommunista időkre emlékeztető túlsúlya miatt nem kap szélesebb nyilvánosságot a szépkorúak körében.


Teljesen világos, miért történik mindez: a nyugdíjas réteg a legszélesebb, szavazati joggal rendelkező társadalmi csoport, nekik a legkönnyebb ígéreteket szállítani. Nézzük hogyan gondolkodik a Fidesz: az életükre közvetlenül nincs hatással sem az adórendszer nagy része, se a gazdaságpolitika, sem a munkabérek, se az oktatás kérdése. Egyetlen egy bűvös szó, amivel meg lehet őket fogni: nyugdíjemelés. Kiváló példa erre a nagygécen történt látogatás, ott is ennyi hangzott el: "emelek". De egyvalamit elfelejtenek, mégpedig hogy attól még, hogy valaki idős, nem hülye. A döntő többség pontosan látja, a saját bőrén érzi mennyire kilátástalan ma Magyarországon az átlagnyugdíjas élete. Tízezer forintos utalvány, évi 2-3 százalékos emelés? Csepp a tengerben. 4 évente elhúzzuk a mézesmadzagot mindenfajta felelősség nélkül: ha nyerünk sem kötelező megvalósítani, választási ígéret volt, sajnos nem jött össze, ha pedig nem nyerünk lehet kiabálni hogy látjátok, bezzeg mi megcsináltuk volna. Hazudni nyilván sokkal könnyebb, mint konkrét intézkedéseket foganatosítani, hiszen azzal egyrészt dolgozni kellene, másrészt kevesebb ellopható pénz maradna.


De ha már pénz: miből finanszírozzák ezt a rengeteg hívást? Természetesen közpénzből, ugyanúgy a nyugdíjasok pénzéből is. Soha nem fog kiderülni, mennyibe is kerül ez az országnak. Pedig emlékezhetünk még a nagy csinnadrattával hozott Üvegzseb-törvényre, mostantól minden átlátható lesz, minden forinttal elszámolunk. Na persze...eddig is mindegyik kormány semmibe vette, most sincs ez másképp, sőt ügyesen újabb törvényeket hoznak a korrupció legalizálása céljából. Hogy a kettő épp ellentétes egymással senkit sem érdekel.


Érdemes adatvédelmi szempontból is megközelíteni a kérdést. Milyen listából dolgoznak? Ha csak Fidesz tagokat, szimpatizánsokat hívnának azt érteném, de nem így van. Honnan vannak meg mégis a telefonszámok? Nagyon remélem, hogy nem az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vagy a telefonszolgáltatók adatbázisából kapták meg az elérhetőségeket, mert az azt jelentené, hogy súlyosan megsértették a személyiségi jogokat, és mostantól senkinek sincsenek biztonságban az adatai. Legközelebb mihez nyúlnak? Kórházi zárójelentésekhez? Jön a Nagy Testvér világa?


És az igazi kampány még el sem kezdődött. Elképzelésem sincs milyen mocskot fognak még ránk önteni a választásokig, milyen irdatlan összegeket fognak kivenni a zsebünkből a propagandahadjáratra. Csak rajtunk múlik véget vetünk-e neki. Jövő tavasszal kiderül.

A bejegyzés trackback címe:

https://morcoskave.blog.hu/api/trackback/id/tr7112776072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.08.24. 19:24:04

Minden nap bizonyítja a fidesz hogy van lejjebb. Már kihátrált mögüle minden értelmes ember, így az eszköztára tökéletes a maradéknak. Sajnos sok embernél ez célba fog érni.
süti beállítások módosítása