Morcos kávé

Nem a helikopterezés tényével, a hazugsággal van a baj

2020. november 09. - Kávésember

A fél magyar média hónapok óta különböző állami vezetők repkedéseivel van elfoglalva, a kormány pedig csuklóból hárít minden ezzel kapcsolatos kritikát. Pedig abból van bőven, csak nem úgy, ahogy a mainstream ellenzéki sajtóban lejön.

Először is szét kell választani a légiutakat munka és szórakozás szerint. Az utóbbi viszonylag könnyű és egyértelmű, bár itt sem magával az utazással, sokkal inkább annak körülményeivel vannak gondok. Hogy a miniszterelnök az ország legnagyobb építési vállalkozója magángépével repül futballmeccsekre, majd ugyanez az üzletember sokmilliárdos állami megbízásokat kap és mikor ezzel az enyhén szólva korrupciógyanús ok-okozati viszonnyal szembesítik megrántja a vállát és vigyorogva közli, hogy „30 éve is így mentem, ezután is így fogok”, aztán ismét tol pár milliárdot Garancsi Istvánnak, na az vérlázító, sőt alighanem bűncselekmény. De ugyanilyen Semjén Zsolt híres vadászata, mikor Svédországban egy szelídített szarvast lőtt ki és kötözött az állat nyakára hurkolt kötél segítségével a bérelt helikopterére. Saját bevallása szerint az egész utat ajándékba kapta, ennek ellenére nem szerepeltette a vagyonnyilatkozatában, ami törvény szerint kötelessége lenne. A KDNP elnöke elintézte a dolgot egy mondattal: „Nem én helikoptereztem, hanem a jávorszarvas.”

Más a helyzet, mikor valóban munkavégzés okán vesznek igénybe különböző légijárműveket. Jellemzően kettő fajtát, rendőrségi helikoptert és katonai repülőgépet. Legalábbis hivatalosan katonai. Két éve vásárolt a kormány kettő darab Dassault Falcon 7X típusjelű, illetve kettő Airbus A319-est gépet. Van, amelyik a Honvédség kötelékébe tartozik, illetve van, aminek a tulajdonosa papíron a szintén a magyar fegyveres erőkhöz köthető cég, a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. Bár külső megjelenését tekintve a tiszteletet parancsoló mattszürke festés és a HUNGARIAN AIR FORCE felirat valóban azt sugallhatja, hogy itt bizony komoly harcászati feladatokat ellátó közlekedési eszközökről van szó, belülről egészen más a helyzet. A bézs bőrkanapék és a vörösfa falborítás aligha szériatartozékai egy harcászati alakulatnak. Egyébként vélhetően ezeket is bátran használják magáncélra, többször megfordultak különböző egzotikus helyszíneken, mint Dubai, Las Vegas és a Karib-tenger. Az utak okát és annak részleteit 30 évre titkosították. 

Leszögezném, egy magát komolyan vevő országnak legyen kormánygépe. Vannak olyan helyzetek, amikor a protokoll vagy a munka jellege, esetleg az idő szűkössége igenis megköveteli, hogy egy magas rangú állami tisztviselő ily módon utazzon. De ne tagadják le, hogy rendelkezünk ilyennel, ne állítsák, hogy ezek nem kormányzati repülőgépek. Ne ragaszkodjanak körömszakadtáig a nyilvánvaló valótlansághoz és ne akarják a „plebejus kormány” látszatát kelteni, mikor erre először is semmi szükség, másodsorban egyértelműen nem igaz. Nem az a fő téma, hogy Szijjártó helikopterezései vagy Orbán útjai mennyibe kerültek. Fontos kérdés, hogy mire költik az adófizetők pénzét és persze, alapvető, hogy minden egyes forinttal számoljanak el, de ebben az esetben ez másodlagos, nem ezen a tételen fog bedőlni a gazdaság. A lényeg a kommunikáció, a retorika, ahogy ezt a nagyközönségnek tálalják. Az ellenzéknek és a különböző újságoknak nem azon kellene pörögni, hogy kilométereket számolgatnak, hanem a rendszerszintű hazudozással, ami ezt körülveszi, mert az sokkal veszélyesebb. Ha egy országnak ezt titkolnia kell és félre kell tájékoztatni az embereket, az túlmutat a benzinpénzen. Azt jelenti, hogy nem szabad felvállalniuk egy ilyen triviális dolgot sem, mert a tetteik szöges ellentétben állnak a szavaikkal, azaz az állampolgár nem bízhat a saját kormányában.

És ez az, ami ebben az egész komédiában rettenetesen ijesztő.

A bejegyzés trackback címe:

https://morcoskave.blog.hu/api/trackback/id/tr9216278632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2020.11.09. 15:43:49

Eleve nem értem, hogy ez a helikopteresdi miért akkora nagy téma. Egy saját (igazi) helikopter még csak-csak, de az, hogy valaki repül egy bérelt helikopterrel... Ezer milliárdok tűntek el a gengszterváltás óta.

2020.11.10. 10:30:31

A helikopterezéssel semmi baj. A nép viszont urizálásnak tartja. Ezért aztán titkolják rendesen.Az ellenzék meg kihasználja. Így volt ez akkor is, amikor a fidesz volt ellenzékben.

Billy Hill 2020.11.10. 14:15:42

Már a 80-as években érzékenyítették a gyerekeket arra, hogy a helikopterezés milyen menő! ;-)

www.youtube.com/watch?v=bvwvODqtFRA

nemecsekerno_007 2020.11.10. 17:03:17

Prolihergelős jó estét kívánok.

Galerida 2020.11.10. 18:22:33

A baráti amcsi hírszerzés még Orbán kutyájának a seggét is rendszeresen megfigyeli, így aztán semmi nem maradhat titokban. Ha tényleg csalnak, akkor Gyuri bátyánk független sajtója úgyis kiteregeti.
Az azért jó érzés, hogy az ellenzék most nem az IMF kölcsön és Irina Ivaschenkó miatt háborog, mint egykor a Fidesz, hanem csak ilyen piti, lumpenproliknak szánt szarakodás miatt...

Bambano 2020.11.10. 19:31:45

a helikopterezéssel az a baj, hogy legutóbb olyan útra vették igénybe, ami kocsival *sokkal* gyorsabb, de azért ment az okoskodás.
nem azért utaznak helikopterrel, mert hatékonyabb, hanem azért, mert szeretnek azzal utazni és az állam pénzén úri magánpasszióikat megoldani.
az egy másik történet, hogy közben minden esetben hazudnak, amikor mozog a szájuk.

NemNick 2020.11.10. 19:33:29

@Galerida: Nagyon nyomorult életed lehet, ha neked ez jön le egy blogbejegyzésből...

Galerida 2020.11.10. 19:45:18

@NemNick: Inkább nem.... A 2010 es Fidesz győzelem után minden nap megjósolták az államcsődöt azok, akiknek ez majdnem sikerült és véresre karmolta magát az a sajtó, amelyik boldogan lelkendezett a Pannon puma ugrabugrálása láttán.
Már mindenki úgy van veletek, mint a folyton farkast kiáltó hülyegyerekkel, ha egyszer véletlenül igazat állítanátok, már az sem érdekelne senkit...
Egymásban tartjátok a lelket ezekkel a baromságokkal...

Galerida 2020.11.10. 19:53:28

@NemNick: "Az egyik legnagyobb hitelminősítő szerint borúsak a világgazdaság kilátásai, így sok ország hitelképessége romlik. Ennek ellenére idén is több pozitív minősítést adtak, köztük Magyarországnak is."
....és ez a lényeg! Amíg ez így van, addig sírhattok megállás nélkül, mint a fürdős prostituáltak, vagy Karácsony!
Mene, tekel......

Tatai Katalin 2020.11.10. 19:55:33

képzeljétek el, milyen rettenetes lesz ezeknek az emberkéknek, mikor ha mondjuk 2o22-ben kiesnek a hatalomból, s nem lesz sem helikopter, sem repülő, sem Las Vegas, sem a többi, /lehet hogy egy pár négyzetméteres cellán néhányuknak osztozkodniuk/, na az nagyon nagy változás lesz ezeknek, elviselhetetlennek fognak tartani mindent, ami nem a megszokott luxusuk

nemecsekerno_007 2020.11.10. 20:35:03

Jajj bazd meg itt van ez a blogféreg Brendel.

nemecsekerno_007 2020.11.10. 20:58:25

@kovacs_janos_3: Hogy szarnál sünt. Orbánnal álmodsz ha ennyit rúgózol rajta.

NemNick 2020.11.11. 04:49:46

"Már mindenki úgy van veletek, mint a folyton farkast kiáltó hülyegyerekkel, ha egyszer véletlenül igazat állítanátok, már az sem érdekelne senkit...
Egymásban tartjátok a lelket ezekkel a baromságokkal... "

Hát, ha ettől érzed jobban magad, mondogasd csak - magadnak. Jellemző módon azonban nem a blogbejegyzésben szereplő állítások tényszerű cáfolatát nyújtod (nem is tudnád) hanem terelsz, a témához nen tartozó bornírt baromságokat öklendezve ki magadból, mindenki legnagyobb örömére.

Nem gond, te ennyit tudsz hozzátenni a világhoz. Nem lehet mindenki hasznos vagy konstruktív, ezzel együtt kell élni.

És akkor a te stílusodban folytatva (hátha akkkor átmegy): A kis kezeddel - és az extra nagy méretű arcoddal - meg tudnád mutatni, mit és hol hazudtam én, hülyegyerek?
Tényleg kíváncsi lennék.
süti beállítások módosítása