Morcos kávé

Patkány a fogóban, egészségügy a tönk szélén

2017. szeptember 21. - Kávésember

Még augusztusban volt a budapesti Merényi Gusztáv Kórháznak egy nemkívánatos látogatója: egy patkány szállt alá az intézmény mennyezetéről és pont az egyik dolgozó elé vetette magát. Lett is nagy riadalom az esetből, de szerencsére jött Balog Zoltán EMMI-vezér és megnyugtatott mindenkit, hogy nincs itt semmi látnivaló, ez egy álhír, a magyar egészségügy világszínvonalú és még a kórház parkolójának betonjáról is nyugodtan elfogyaszthatjuk ebédünket akkora rend és tisztaság van az épületben, tessék szépen továbbhaladni. Mondjuk azonnal belső vizsgálatot kezdeményeztek valamint elrendelték a teljes rágcsálóirtást, de ez tényleg csak a véletlen műve lehetett, esetleg pont akkorra volt beütemezve az intézkedés (minő szerencse).

Azóta több ellenzéki politikus is kérdezte a kormányt, hogy mi is történt valójában és kívánnak-e foglalkozni az esettel. Balog úr, valamint legutóbb hű fegyverhordozója, Rétvári Bence államtitkár meg is felelt nekik, bár sok köszönet nem volt a szavaikban. Az illetékesek szerint semmi probléma nincs, ugyanis: elszigetelt esetről van szó mert csak egy rágcsálót láttak, a kórházi dolgozó nem tudta egyértelműen beazonosítani az állat fajtáját, amúgy is egy kistestű állatról beszélünk (micsoda mázli hogy nem vaddisznók potyognak az orvosokra), és egyébként senki sem harapott vagy fertőzött meg.

No kérem, ennyi a történet. Apróságnak tűnhet, mégsem az. Egyrészről teljesen világos, hogy mindkét kormánytag úgy hazudik mintha könyvből olvasná, tudniillik az egészségügyi intézmény munkatársai világosan megmondták, hogy többször is előfordult hasonló eset (aki már került közelebbi kapcsolatba patkánnyal -most nem inges-nyakkendősre, hanem igazira gondolok- az tudja, hogy ahol egy van ott van több is), másrészt ez az egész remek leképezése a magyar egészségügy állapotának.

Amint valahol szóba kerül a téma a Fidesz kommunikációja mindig ugyanaz: minden rendben van, bárki ennek az ellenkezőjét állítja az valótlanságokat terjeszt. Közben mindenki tudja, sőt ők tudják a legjobban milyen óriási bajok vannak az ágazatban, egész nyugodtan kijelenthetjük, hogy az egész ágazat az összeomlás szélén táncol. A kormány által vizionált csillogással szemben a valóság a túlhajszolt és alulfizetett dolgozó, az elavult és hiányos eszköz-és géppark, a kritikán aluli élelmezés, a férőhelyek alacsony száma, az infrastrukturális hiányosságok. A költségvetésben minden évben hatalmas lyuk tátong az egészségügyi kiadások tekintetében, állandó korrekcióra szorul az ágazat (a napokban például 42 milliárd forinttal kellett megtámogatni hogy ne dőljön be azonnal az egész), ami nem meglepő, hisz az uniós országok közül GDP-arányosan Magyarország költi majdnem a legkevesebbet e célra. Nem véletlen, hogy még tavaly decemberben központilag eltiltották a kórházigazgatókat az interjúadástól, sőt a média munkatársai hivatalosan sem a dolgozókkal sem a betegekkel nem beszélhetnek, nehogy első kézből értesüljenek az emberek az áldatlan állapotokról.

Mindezek mellett, vagy még inkább pont ezért a magyarok általános egészségi állapota szintén az egyik, ha nem a legrosszabb az EU-ban, a várható élettartam tekintetében a sor hátsó traktusában kullogunk. Ma Magyarországon a négy vezető halálok (sorrendben) a szív- és érrendszeri, a daganatos, az emésztőszervi illetve a légzőszervi betegségek, melyek mindegyikében közel vezető helyet foglalunk el az unióban, sőt egyes betegségek mint például a stroke kialakulásának esélye többszöröse az európai átlagnak. Elhízás tekintetében nem csak kontinensünkön, de világviszonylatban is élen járunk, a lakosság egyharmada kórosan kövér ami a ranglista 4. helyezésünket jelenti. Alkoholfogyasztásban és dohányzásban is ott vagyunk az elitben (tüdőrák okozta halálozásban vezetjük az európai statisztikát), kábítószer-használatban is mindinkább jövünk fel.

De amúgy minden oké. Lehetne még beszélni a kilométeres kórházi várólistákról, megszűnő osztályokról, az orvosok külföldre vándorlásáról, a kórházak maguk előtt görgetett hatalmas adósságállományáról, az egyre súlyosabb létszámgondokról, a prevenció és utógondozás szinte teljes hiányáról de így is látszik hogy (micsoda képzavar!) ezer sebből vérzik a történet. Szóval ildomos lenne a cinikus és vérlázító arrogancia helyett a valódi problémákra fókuszálni, illetve a probléma kezelésére szánt milliárdokat nem ellopni teljesen fölösleges beruházásokra és a látszatintézkedésekre kellene fordítani, hanem oda irányítani ahol arra valóban szükség van.

A bejegyzés trackback címe:

https://morcoskave.blog.hu/api/trackback/id/tr4012882586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyorrú Barbi 2017.09.21. 16:59:52

És midőn tetves bolsi elvtársaitok voltak a főnökök (libajnai, alkesz horn, gyurcsótány) akkor minden all right volt.... ugyi?

bpbp78 2017.09.21. 17:31:21

@Nagyorrú Barbi: Oh, persze..ha az elődök is loptak, akkor az legitimizálja a jelenbeli lenyúlásokat? Nem az az érdekes, hogy akkor minden allright volt-e...hanem hogy a jelenlegi kormány tovább züllesztette azt, amit az elődeik sem kezeltek megfelelően. Lett volna rá lehetőségük és forrásuk is, csak hát az neked meg nekem lenne jó, nem nekik...

Idén sajnos több tapasztalatom is volt a magyar eü-vel és vérlázító, ami rendszerszinten ott megy!!! Az összes ehhez asszisztáló politikus és a hozzád hasonlók is bek@phatják!

2017.09.21. 17:40:16

@Nagyorrú Barbi: ez a rühes, takonygerincű náci elvtárs még él? De kár...

guvat 2017.09.21. 18:29:15

Kár volt kidobni Horváth Ágnes páncélszekrényeit, a patkány abból sosem jött volna ki! Legfeljebb ha befizeti a vizitdíjat és nem esik a "teljesítményvolumen korlát" hatálya alá...
Az egész ország csillogna, ha nincs az a remek nyolc év, vagy legalább nem hagynak maguk után 16 000 milliárd Ft. plusz államadósságot, többek között...

nemecsekerno_007 2017.09.21. 18:59:35

- Nem azt mondja a "demokratikus ellenzék" és az "ellenzéki" sajtó, hogy Mo. Eu-s lélegeztetőgépen van?
- Ha nem lennének EU-s pénzek, összeomlana a gazdaság lennénk.

Akkor meg nem értem ezt az egész egészségügy körüli cirkuszt (se)

- Csupán annyi történik, hogy a valódi teljesítményünkhöz igazodik az eü. ellátás.
- Ezt egyébként többször mondta korábban egy eü. közgazdász az ATV-v.
- Azóta mondjuk nem láttam, mert nem hívják már egy ideje :)

Ennyi emberek. Be kell vonni a magánbiztosítókat a rendszerbe, akkor legalább azoknak javul az ellátása akik többet fizetnek.

Akkor is mindennek elmondanak, amikor azt írom, hogy a külföldön dolgozóknak kéne fizetni járulékot itthon ha azt szeretnék, hogy az szülőjök/nagyszülőjök nyugdíjat kapjon. Mer' ugye azt (is) az itthon maradt aktívakkal gondolják megfizettetni. De tudnám sorolni mi mindenre gondolunk úgy mintha becsületkassza lenne.

Hórukk 2017.09.22. 01:49:28

@Nagyorrú Barbi: figyelni kellett volna a történelemórán, aztán akkor tudnád kik valójában ma a "bolsik".
süti beállítások módosítása