Morcos kávé

Terroristák bárhol

2017. április 09. - Kávésember

A tények makacs dolgok. A tény azért tény, mert ha valami tény akkor az úgy van. Merthogy tény. Tiszta sor. Viszont olyan ez, mint egy másik, sokak által már elfeledett frázis, az igazság, melynek ha "nem bontjuk ki minden részletét" bizony csúnya dolgok tudnak belőle kisülni.


Történt, hogy az Index tegnap lehozott egy cikket, melynek az volt a lényegi tartalma, hogy napjaink terrorista cselekményei tulajdonképp nem is annyira számottevőek, mert a '70-es '80-as években sokkal több ilyen bűneset történt az IRA, ETA és még néhány szélsőbalos szervezet "jóvoltából". Számadatokkal is alátámasztották, miszerint akkoriban 16x nagyobb eséllyel ért terrortámadás európai embert mint mondjuk holnap. Szép színes grafikon is volt, nemzetközi hivatkozás, minden ami kell.


Ez igaz is. Csakhogy

a statisztika olyan, mint a bikini: pont a lényeget takarja el.

Lehet, hogy a támadások számszerűleg gyakoribbak voltak, viszont elég sok különbség van az akkori és mostani helyzet között.

 
Azok az esetek földrajzilag viszonylag jól körülhatárolható területeket történtek. Egy északír terroristától a kölni egyetemista lány teljesen nyugodtan elmehetett szilveszterezni, de a berlini karácsonyi vásárra is simán ki lehetett látogatni vásárolni a baszkok tevékenysége ellenére is. Most viszont Európa egészén zajlik a harc, sosem tudhatjuk, hol történik az újabb véres merénylet. Svédország? Németország? Belgium? Olaszország? Franciaország? A komplett nyugati civilizáció áll támadás alatt, ami ugye nem ugyanaz.


A terrorcselekmény a megfélemlítés legmocskosabb módja, mindig ártatlan emberek ellen irányul, de nem mindegy a motiváció. A 40 évvel ezelőtti sorozatoknak volt konkrét célja - a függetlenség kivívása. Az ETA és az IRA cselekményei mögé oda lehetett rakni egy (anélkül, hogy akár a legkisebb mértékben is egyetértenék a módszereikkel) "hazafias" eszmerendszert. Most egy civilizációt akarnak megroppantani,

vallási köntösbe bújtatott, nagyhatalmak által pénzelt és irányított véres társadalomformálás zajlik.

Amolyan modernkori dzsihád, csak itt nem Allah, hanem a pénz és a hatalom a mozgatórugó.


Egy egész kicsit nagyobb a tét... És az elkövetők száma is: akkor csoportokról beszélhettünk, most potenciális terroristák millióiról. Távolról sem igaz az, hogy minden muszlim terrorista, viszont nagyságrendekkel nehezebb kiszűrni a tömegből a bűnözőket.


Mérhetetlenül botor dolog elbagatellizálni ezt a kérdést. A hamis biztonságérzetnél kevés veszélyesebb dolog van a világon, és az ehhez hasonló gondolkodásmód, mint ami a nevezett cikkből kiszűrhető pont ezt erősíti. Nem kell állandó rettegésben élni, de nem is szabad félvállról venni a dolgot. És cselekedni kell, amíg nem késő.

A bejegyzés trackback címe:

https://morcoskave.blog.hu/api/trackback/id/tr2212412257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása