Morcos kávé

Az Orbán-terv 7+1 pontja

Szemelvények a Fidesz 2010-es választási programjából, avagy akkor és most

2017. szeptember 25. - Kávésember

A kormány ismét konzultálni szeretne velünk, 7 pontos kérdőívet kapunk nemsokára. Én is meg szeretném kérdezni a döntéshozó pozícióban lévő Tisztelt Hölgyeket és Urakat, hogy ezen terveikből mit sikerült megvalósítani az idestova hét és fél éves regnálásuk alatt.

Szemelvények a Fidesz 2010-es választási programjából:

1., A nemzeti ügyek kormánya csökkenteni fogja az adminisztráció gerjesztette költségeket, az állami tevékenységekből fakadó vállalkozói kockázatokat. Programot indít a gazdasági bürokrácia és az adminisztráció csökkentésére. A program elsődleges célja a betarthatatlanul bonyolult és olykor önkényesen működtetett adórendszer egyszerűsítése, másodlagos célja a vállalkozások tevékenységét szabályozó előírások terheinek csökkentése.

2., Ma az uniós források hatása azért csekély, mert az öntözőkanna-elvet követi, vagyis sok helyre jut sok kicsi támogatás, miközben a források jelentős része közvetlen gazdaságfejlesztési cél nélkül kerül elköltésre. Ezért az Új Széchenyi-terv keretében az uniós forrásokat át kell csoportosítani a növekedéspárti, munkaközpontú gazdaságpolitikát szolgáló területekre, és a források felhasználásánál olyan rendszert kell kialakítani, amely képes gyorsan felhasználni az uniós forrást.

3., A gyógyvízkincs hasznosításával Magyarország legyen az EU gyógyturizmusközpontja. (...) Az energiafüggőség leküzdésével és az alternatív energia hasznosításával energiafüggetlenséget kell elérnünk. Meg kell találnunk azokat a kitörési pontokat, azokat a jövő-iparokat, amelyek képesek a gazdaság egészének dinamizálására. Meg kell találni azokat az eszközöket, amelyek a kitörési pontokat összekötik, és ezek révén a kitörési pontok szövetét kell megszőnünk, melyek a legfontosabb gazdasági mozgástér mozgatórugói: a helyi adottságokra és magas munkaigényes vállalkozásokra építő egészségipar, turizmus, zöld gazdaság, megújuló energia, víz alapú gazdaságfejlesztés, járműipar, tudásipar, tranzitgazdaság, élelmiszeripar, üzleti szolgáltatások, K+F. (...) A hazai cégek globális résekbe való betörése és a globális résekben való felnövekedése is része ennek az új külgazdasági stratégiának, ez teremthet erős, magyar tulajdonban álló középvállalatokat, és ezek az erős középvállalatok lehetnek a munkahelyteremtés hatékony eszközei.

4., A bukott kormánynak el kell számolnia minden egyes közös forintunkkal. A magyar emberek jövője elszámolás nélkül nem lehet sikeres. Sokan érzik úgy, ma a kormány egy bűnszervezethez hasonlít, amely fosztogat és szétesik a korrupciótól. Állami és kormányzati szervezetek maffiaszerű működését halljuk és tapasztaljuk. Nemzeti ügynek tekintjük, hogy a kormány számoljon el az adófizetők rábízott forintjaival, számoljon el az Európai Unióból érkező támogatásokkal, számoljon el az állami gazdasági társaságok működésével és pénzügyi támogatásaival. (...) Mindenkinek tudnia kell: a szocialisták kormányzásának lezárása nem mehet elszámolás nélkül.

5., Ez a rendezés teszi lehetővé, hogy a következő kormány a várólisták hosszát legalább a felére csökkentse, javítsa az ellátás színvonalát és növelje a betegek elégedettségét. (...) Az új kormánynak fel kell vállalnia, hogy javítja a családorvosi praxisok finanszírozását és megőrzi annak reálértékét. Támogatni kell a fiatal orvosok praxishoz jutását. (...) El kell érni, hogy külföldre távozó orvosaink és szakdolgozóink hazatérjenek, a külföldre készülők pedig hazánkban maradjanak. Orvosaink Magyarországon tartását nem szankciókkal kell megoldani. A széles körű egyeztetéseken alapuló életpályamodell kidolgozása elengedhetetlen. Az egészségügyi oktatást új alapokra kell helyezni, és biztosítani kell a szükséglethez igazodó képzést. A rezidensképzés egészét újra kell gondolni.

6., Minden társadalom kiemelt feladata az idősek tisztelete, megbecsülése és biztonsága. Éppen ezért a mi szociális biztonságot teremtő politikánk egyik sarokpillére lesz az idős embereket szolgáló politika. Ez számunkra nemcsak a nyugdíjas-társadalom szerzett jogokra épülő nyugellátásának védelmét, a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését jelenti, hanem olyan komplex szolgáltató rendszert, amely ennek a társadalmi rétegnek a megbecsülését és biztonságát hivatott megteremteni. (...) Nem engedjük, hogy az állami nyugdíjak mellett szolgáltatást biztosító magánnyugdíj-pénztári rendszer megtakarításai veszélybe kerüljenek.

7., A tanulás-munka kiemelkedési útját kell választhatóvá tenni, és a cigányság társadalmi beilleszkedésének lelki és fizikai akadályait kell lebontani. A felzárkóztatást szolgáló pénzek felhasználását teljesen átláthatóvá kell tenni. (...) A csődbe jutott családokat összehangolt és hatékony eszközökkel kell megvédeni, hogy utána saját erejükből tudjanak újra aktívan részt venni a társadalom életében.

+1 Kitartunk a demokrácia és a jogállamiság eszméje mellett

Érdeklődéssel várom válaszukat

A bejegyzés trackback címe:

https://morcoskave.blog.hu/api/trackback/id/tr5012894182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2017.09.25. 15:06:16

I. Ezek szép szavak és ilyen az összes választási program. (szinte)
II. Ha valaki azt mondja a kampányban amit tenni kéne, akkor azt nem választjuk meg.

1. Bürokrácia csökkentés
2. Körzeti orvosi és védőnői rendszer ingyenes (havi. 4000 Ft-os TB után már járna) A többi fizetős. (nyílván erős fékek és ellensúlyok beépítésével a magánbiztosítók miatt)
3. Nyugdíj: Családi / egyéni számla bevezetése (ezt lehetne akár a TB-vel együtt) és egyéni nyugdíjmegállapítás. Felosztó-kiróvó rendszer elhagyása, helyette családi / öngondoskodó rendszer kialakítása. A köztes időszakban a rendszerből kiesőknek szolidaritása alap.
4. Felsőoktatás: az állam az épületet és a rezsit biztosítja a működést az egyetem oldja meg piaci viszonyok közt. Aki az egyetemen dolgozik, az nem lenne közalkalmazott.

5. Ingatlanadó: érték és kihasználtság alapú, önkormányzatok állapítják meg évente az értékét, de vásárlási kötelezettségük van. (ha a tulaj sokallja, akkor az önkormányzat köteles megvenni)

Így hirtelen ennyi. Na szerinted megválasztanának????

Kivlov 2017.09.25. 15:43:40

@nemecsekerno_007:
Óvodás országban sajnos nem.

Fentieket még kiegészíteném:
- ingyenes utazás eltörlése
- rendszeres minimálbéres vállalkozók (ill. orvosok) átfogó adóvizsgálata
- alanyi jogú CSP eltörlése
- 20e Ft fölötti pénzforgalmak kötelező átutalással való teljesítése

kezdetnek...

nemecsekerno_007 2017.09.25. 15:53:38

@Kivlov: Jaja, az ilyenekkel lehet folytatni a sort.

Lényeg, hogy minél inkább a kisebb újraelosztási ráta felé mozduljunk. Ebben legalább a szlovákokat utol kéne érni.

Morpheus. 2017.09.25. 15:57:20

Paks ügyében miért nem akartak velünk konzultálni kicsit?

illaim 2017.09.25. 16:07:41

@nemecsekerno_007: Tehát szerinted, mint egy fidesstálibnak teljesen helyénvaló, hogy belehazudjanak a képedbe? Önérzet semmi, csak a bálványimádás?

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.25. 16:11:11

Az ilyen tervnek nevezett pontokba szedett programra, Soros csicskái azt szokták hazudni, hogy ez nem is terv...

Induljunk innen.

nemecsekerno_007 2017.09.25. 16:28:53

@illaim:

- Valszeg azért csinálják (nem csak a mostani kormány) mert az igazság fájna.
- És egyből visítanának a populisták, hogy dehát ilyet nem lehet, mer' ez megszorítás, meg hasonlók.

Amúgy ez annyira nem érdekel, nem vallás a politika.

Sokkal lényegesebb az amit felsoroltam, meg amit @Kivlov hozzáfűzött.

Jó lenne ha ezekben konszenzus lenne, utána meg társadalmi vita. Persze csak úgy, hogy ne vesszen el lényeg, mert akkor ugyanaz a szarfűrészelés lesz, mint az elmúlt 27 évben.

illaim 2017.09.25. 16:41:56

@nemecsekerno_007: Mese habbal! Nem más ez mint ostoba mentegetés! Az ilyen ócska dumát, csak a magadfajta kajál meg! Már 1998 óta ezt csinálja a fidess! "Más a kampány, és más a kormányzás" idióta duma nem más mint egy beismerés, hogy még a saját szavazóikat is semmibe veszik! De nektek hazugság kell, mert még saját magatokhoz sem vagytok őszinték! Szánalmas!

nemecsekerno_007 2017.09.25. 16:46:27

@illaim: De még mindig nem reagáltál arra amit írtunk. Neked is fájna az igazság?

ami szabad 2017.09.25. 17:12:55

kiírtották a demokráciát. De azt csak egy "kis helyesírási hiba" lehetett....

Bolshevik 2017.09.25. 17:46:37

@ami szabad: semi gond a jövőre a választáson ezér nagyon kikap a fidesz!

illaim 2017.09.25. 18:17:14

@nemecsekerno_007: Aki nem egy lapos kő alatt töltötte az elmúlt éveket, az tisztában van az ország gazdasági helyzetével! Te csak akkor látod a bajt, ha bemondják a tv.-ben? A hazugságok azt bizonyítják, hogy nem tekintik felnőttnek az állampolgárokat! Ami a fidesstálibokra igaz is, mert ők csodagyerekek! Már három éves korukban annyi eszük volt mint most! Ezt bizonyítja számtalan komment a részükről! LOL

nemecsekerno_007 2017.09.25. 18:47:41

@illaim: Nincs akkora baj mint amit néhányan itt sivítoznak. Kb. ugyanakkor baj van, mint amennyire minden faszán megy az M1 szerint.

Nem fekete-fehér ez sem, nyílván lehetett volna jobban csinálni, ez biztos. Majd ha azok kerülnek oda, akik kritizálnak akkor majd megmutathatják.

1ghost 2017.09.25. 19:06:02

@nemecsekerno_007: @maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: @Kivlov:

Úgy látszik, ma mindenki dolgozott, ezért kevés a hozzászólás.

Csak ez az egyetlen szarházi fidesztroll próbálja mentegetni, a tolvaj, korrupt, notóriusan hazudozó gazdáját. Ennek a tetűnek ócska bérhazudozóként ez a munkája, de egy év és kattan rajta bilincs.

Vonna. Gabor. 2017.09.25. 19:27:21

"6., Minden társadalom kiemelt feladata az idősek tisztelete, megbecsülése és biztonsága."

Ha viszont mi hatalomra kerulunk, akkor azonnal megfelezuk a nyugdijakat, es megszuntetjuk a nyugdijasok valasztoi jogat, hogy ne lehessen veluk tobbet zsarolni veluk.
Es alanyi jogon kiutalunk minden nyugdijasnak egy pofanverest amiert idaig eloskodtek az orszagon.

nemecsekerno_007 2017.09.26. 09:30:08

@1ghost: Látom neked sincs üldözési mániád. Téged is üldöznek :D
süti beállítások módosítása