Morcos kávé

Az ország közel kétharmada konkrétan rabszolga

Ma Magyarországon több mint hatmillió ember él egyik napról a másikra

2017. október 31. - Kávésember

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKI) Államkutatási és Fejlesztési Intézete (ÁKFI) harmadik alkalommal hozta nyilvánosságra az úgynevezett Jó Állam Jelentést. Ez egy rendkívül átfogó, 2500 egymástól eltérő élethelyzetű ember megkérdezésén alapuló felmérés, mely részletesen kiterjed az élet szinte minden területére beleértve a válaszadók életkörülményeit úgy mint nem, kor, iskolai végzettség, pénzügyi és szociális tényezők, munkaerő-piaci helyzet, stb., valamint méri az állampolgárok elégedettségét általánosan az állam működésével, egészségüggyel, oktatással, rendvédelemmel, külpolitikával és még sok egyébbel. Igen érdekes olvasmány, érdemes egy kis időt szánni az áttanulmányozására.

A lakosság pénzügyi helyzetét vizsgálva szembetűnő a nagyarányú elégedetlenség úgy a saját anyagi lehetőségeket mint az állam gazdálkodását tekintve. Nyilvánvaló hogy mindenki szeretné ha több pénz lenne a zsebében, ez teljesen természetes dolog, viszont sokatmondóak azok az adatok hogy az emberek mennyire érzik kiszolgáltatva magukat a kormányzat monetáris politikájának, illetve mennyire elégedetlenek mind ezzel mind a bankrendszerrel. Néhány példa: a felmérésben részt vevők több mint 60 %-a szerint Magyarországon igazságtalan az adórendszer, ugyanennyien mondták hogy nem érdemes bankbetétben tartani a megtakarításaikat (amennyiben van/lenne) illetve hitelt felvenni nagy összegű tervek megvalósításához. Azaz az emberek egyáltalán nem bíznak az állami rendszer működésében és ebben látják a legfőbb gátját pl. egy saját vállalkozás elindításának. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a kormány számtalanszor kijelentette hogy az olcsó munkaerőt preferálja, az alkalmazotti modellben hisz valamint az alacsony hozzáadott értéket képviselő összeszerelő üzemeket és külföldi multicégeket részesíti előnyben a hazai innovatív kis-és középvállalkozások helyett.

Ugyanilyen riasztó számokat láthatunk a fogyasztói árak és az általános megélhetés tekintetében is. Mi is a kormány véleménye? Magyarország "erős és büszke". Kövér László és Lázár János kijelentette hogy a magyaroknak nincs szükségük nagyobb fizetésre, most is eleget keresnek, nálunk olcsó az élet és mindenki tisztességesen meg tud élni. Lássuk mit szólnak ehhez az emberek: 54 % elégedetlen a gazdasági növekedés mértékével, 56,1 % a lakhatás és rezsiköltségekkel (khm, rezsicsökkentés), 68,4 % az áruk és szolgáltatások árával, 71,2 % az élelmiszerárakkal és 74,3 % a keresetek nagyságával. Kissé eltér a kép a központi kommunikációtól, nemde?

A legfélelmetesebb pedig ez az adat: ma Magyarországon a lakosság 62,9 %-a egy hónapig sem tudná fenntartani a jelenlegi életszínvonalát ha megszűnnének a rendszeres bevételei. Emberek! Ez több mint hatmillió állampolgár! Ha elvesztenék a munkahelyeiket vagy nem kapnának állami segélyt ennyi ember kerülne azonnal, egyik napról a másikra padlóra. Magyarul ebben a nagy gazdasági jólétben a lakosság döntő többségének semmiféle megtakarítása nincs. Igazi, hamisítatlan modern kori rabszolgaság amiben élünk. Mert mi is a rabszolgaság? Munkavégzés, melyért cserébe ételt és szállást kap a delikvens. Belátom, kissé sarkított az összehasonlítás, de jól belegondolva mennyiben különbözik ez attól, hogy annyi pénzért robotolunk, amennyiből ki tudjuk fizetni a létfenntartáshoz szükséges dolgokat és a hónap végére egy fillér sem marad? Csak mert 10-ből több mint 6 embernél ez a helyzet vagy még rosszabb. Egyszerűen ezeknek az embereknek nincsenek kilátásaik, nincs jövőképük, álmodni sem mernek kitörési lehetőségről. Még egyszer mondom, jelenleg több mint hatmillió magyar honfitársunk van ebben a helyzetben. Ez a Fidesz gazdaságpolitikájának igazi "eredménye".

grafikon.jpg

Nagyon sürgős és mélyreható változásokat kell eszközölni a nemzetgazdaság irányvonalában, mert a jelenlegi út nem csak hogy fenntarthatatlan, hanem a probléma egyre inkább mélyülni fog. Amíg ezek az áldatlan állapotok fennállnak sem pénzügyi sem társadalmi alapja nincs a felzárkózás elkezdésének, az egyre nagyobb mértékű és évek óta gyorsuló leszakadásnak annál inkább. Talán még nem késő de az utolsó órában vagyunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://morcoskave.blog.hu/api/trackback/id/tr1713119674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dan da Man 2017.11.01. 10:23:34

@Bolshevik: Phííííí baszdmeg, te is kurva okos vagy ám. De Budapest vonzáskörzetét még nem hagytad el valószínűleg, különben nem mondanál ilyen faszságokat, hogy 200ezerért nincsenek betöltetlen állások... Mert valóban van munkaerőhiány. Csak ennek egyéb faktorai is vannak. Amiket szerintem fel se fogsz, csak nyomod a fikázást meg a propagandát.
Mert téged megfizetnek (érte)!

Rwindx 2017.11.01. 10:34:42

Úgy nézem a sok baromság mellett némi hazudozásra is futotta.

Le Orme 2 2017.11.01. 10:48:05

Tehát se a cikk, se a hozzászólások nem tudták igazolni, hogy 2010 előtt havi 1,2 millió forint volt az átlagjövedelem, és az emberek átlagos tartaléka 80 millió forint volt, amiből 6 évig fenn tudták tartani fogyasztási színvonalukat munkájuk elvesztése után.

na4 2017.11.01. 10:50:29

"Ez a Fidesz gazdaságpolitikájának igazi "eredménye"... ja, mert komcsi Fleto-ék alatt sokkal jobb volt, ugye? Na ne :-(

KissGecihuszár 2017.11.01. 10:59:39

ja, hogy !2017-ben!, azaz 27 évvel a módszerváltás után észre teccettünk venni, hogy vmi kurvára nem stimmel?? Jó reggelt, Magyarok! Tán kissé hamarabb kellett volna-akár a nyers erőszak alkalmazásával- tudtára adni pl. a gazdaság és társadalompolitikai kérdésekben segghülye mdf-nek, hogy na eddig és nem tovább az ország szétrablásával, kifosztásával, az ex elvtiknek történő önfeledt kiárusításával, melynek tragikus következményeit, azaz a '93-ra totálisan lerombolt iparunkat, mezőgazdaságunkat, az 1.8 milliósra duzzadt munkanélküli sereget, a csomó kényszer le%-oltat, kényszernyuggert, az ikerdeficitet, a romba dőlő családokat, az ország Keleti és Déli megyéiben máig tartó totális reménytelenséget már akkor a bőrünkön érezhettük. Ex catedra kimondhatjuk: '93- óta már csak a toldozás-foltozás, kísérletezgetés, a magyarosch mutyizás, kéz kezet mosós sógor/koma/bratyi ügyeskedés folyik itt minden szinten, érdemi gazdaságfejlesztés, az Európában páratlan méretű vízfej leépítése, ezzel egyidejűleg a keleti, déli megyékben (még) élő 5-6 millió ember életének jobbá tétele, a gazdaság fejlődése szempontjából életbevágó M8,M9, M65 autópályák, egyéb gyorsforgalmi utak, VASUTAK fejlesztése a picsába sehol sincs! Mégis mit vártunk ennyi (nem kicsit; NAGYON) elkúrt évtizedet követően, úgy hogy közben a velünk egy ívású Visegrádiak és persze Románia elszáguldott mellettünk?? A fő gáz ott van, hogy még most is van az a 2 milliós agymosott fideszdroid tábor, aki istenként tekint a "kedves vezérre", akik a zömében 1-2 bites agyukkal nem képesek felfogni, hogy a szakadék felé száguld a Hazánk, mert amennyiben jövőre ismét ezt a nettó BTK-s maffiabandát választják meg, úgy garantált további c.a 3-500ezer honfitársunk "disszidálása", akik tényleg végérvényesen eltolják innét tokkal-vonóval a bringát és akkor majd meg lehet nézni, ki fogja vezetni a buszokat, villamosokat, vonatokat, ki fog az üzletekben eladni, ki lesz a rendelőkben, kórházakban, akihez majd mehetünk, ha betegek lettünk, stb. Nem véletlen, hogy már most számos invesztíció t tolnak, halasztanak, vagy más Közép-Európai szomszédunkhoz visznek, mert ha nincs, aki majd melózzon a több 10-100MRD-ért felépítendő üzemekben, akkor mégis mi a faszért is invesztáljon ide bárki is és akkor még nem is beszéltünk az ad hoc kormányzásról, a visszamenőleges törvénykezésről, a totális tervezhetetlenségről, mely makro szinten teremt vállalhatatlan feltételeket.

postumus mumus 2017.11.01. 11:07:14

@na4: Nem volt jobb, de rosszabb se. Az az önfeledt önmajmolás- sztárolás meg amit fidesz elvtársék művelnek az 50- es évek rákosi korszakához hasonlatos.

postumus mumus 2017.11.01. 11:13:33

@Le Orme 2: Nem, viszont az sem jött le nekem, hogy annyira szárnyalna a pannon puma, mint ahogy a führer a mindent elborító médiájában sipítozza. Mert az igaz ugyan, hogy a gazdasági válság éveihez (2007-2010) viszonyítva jelenleg nagyobb a gazdasági növekedés, de annyira nem esek tőle hasra, mert a szomszédainknál még nagyobb.

Nagyorrú Barbi 2017.11.01. 11:15:03

Érdekes blogger, mikor gyurcsótány havered volt a főnök, kussoltál. Akkor se ám jobb, csak akkor nyaltál a gazdinak.

2017.11.01. 11:15:44

@postumus mumus: mert a "piaci" folyamatok az valóság, mi?
és még véletlenül sem arról szól, hogy megpróbálják manipulálni és így nyerészkedni rajta

postumus mumus 2017.11.01. 11:18:18

@torró: Attól a vir nevezetű kis sziklás porfészekért ne legyél oda. A magyarok max. 1%-a látogatja ama bodegákat, mert csak arra a pöcegödörre futja nekik korzika, mallorca, a francia riviéra, costa del sol, a kanári szigetek vagy sechelle helyett. A többiek meg otthon éheznek nyaralás helyett.

postumus mumus 2017.11.01. 11:23:56

@postumus mumus: Én elkövettem azt a" hibát", hogy először korzikára, a francia riviérára, és calabriába mentem nyaralni, majd következett a horvát kopár sziklakert. Azóta nem vágyom oda, mert annál még a balcsi is jobb.

2017.11.01. 11:35:53

@postumus mumus: jó nagy baromság :-D egyrészt nem tudsz számolni, ezért butaságot írsz: akkor tűnne többnek a fizetésed, ha erősebb lenne a forint.
Ált isk szintű példa...
A fizetésed 310000 forint.
310 forintos eurónál a fizetésed 1000 euró.
250 forintos eurónál a fizud 1240 euró.
1240 nagyobb mint 1000.
Tehát erősebb forint esetén tűnik magasabbnak a fizetésed.

másrészt ki is mondta azt, hogy az erős forint nem jó, mer ócsítja az importot?

laci_52 2017.11.01. 11:38:34

Rossz a cikk időzítése: 2009 körül kellett volna megjelentetni, amikor kétszámjegyű volt a munkanélküliségi ráta és a bérek jóval alacsonyabbak voltak, mint ma.

Manapság munkaerőhiány van, a bérek gyorsan emelkednek, aki tud és akar dolgozni, egyre jobban kereshet, így van esélye megtakarítani is. A cikkben szereplő 62,9% nem tudom, honnan van, de szerintem nem valós adat(talán 50% az igaz!) és néhány éven belül 40% lesz, mivel egyre többen dolgoznak(nem közmunkásként!) folyamatosan növekvő bérekért.

várom a levelet 2017.11.01. 11:45:51

@fénycsepp: kidugtad a fejed valaha a városból?nem a wellness szállodára gondoltam.

chrisred 2017.11.01. 11:48:47

@aleksz róz: Ez a gondolatmenet akkor lenne igaz, ha minden terméket, amit vásárolunk, forintköltséggel hoznának létre. De sajnálatos módon a többségüket olyan országból hozzuk be, ahol euróban számolják a költségeket, ezért a valóságban fordított logika működik. Ha 250 forint egy euró, 250 ezres fizetés szükséges, hogy 1000 euró értékű terméket tudj vásárolni, ha 310 forint egy euró, akkor ugyanerre csak a 310 ezres fizetés elegendő.

postumus mumus 2017.11.01. 11:50:19

@aleksz róz: Nem. Aki a piaccal ellentétesen manipulál, az nagy kockázatot és rizikót vállal. Mindig a piaci folyamatok határozzák meg a hosszabtávú irányt. Amiről te beszélsz, az max rövidtávon lehetséges, hosszabtávon, mindig a valós gazdasági teljesítmény szerint zajlanak az események.

várom a levelet 2017.11.01. 11:51:32

@torró: egyszer egy hónapban megyünk el,akkor telepakoltuk a kocsit.igaz most már csak félig,de nem csak magunknak.abból azt a következtetést vonod le,hogy mindennap,mindenki telepakolja?

csakférfi 2017.11.01. 11:51:33

@aleksz róz: @postumus mumus: @Nagyorrú Barbi: @KissGecihuszár: ..........stb

"Galgóczi Béla tanulmánya elején gyorsan tisztázza, hogy az alacsony munkabéreken alapuló versenyképesség stratégiáját a kelet-közép-európai régió nem választotta, hanem történelmi okokból alakult így.

A rendszerváltást követően a legtöbb posztkommunista országban hosszabb-rövidebb ideig zuhantak a bérek, majd ezeket megpróbálták visszatornászni (Magyarországon a 90-es évek közepén, Szlovéniában és Szlovákiában az eurózónához való csatlakozás környékén), de kimondottan soha nem létezett olyan stratégia, amely direkt alacsonyan tartotta volna a béreket
-
Éppen ellenkezőleg, talán még sokan emlékeznek rá, hogy a rendszerváltás korának egyik nagy ígérete (illúziója?) az volt, hogy a keresetek felzárkóznak majd a nyugat-európai szintre.

Tulajdonképpen a 2004-es nagy uniós bővítéstől egészen a 2009-es válságig a legtöbben biztosra vették, hogy csupán idő kérdése, hogy az akkor új tagállamok gazdasági és anyagi téren is utolérjék a nyugati, gazdagabb országokat.

Még a külföldi befektetők is komparatív előnynek tekintették a kelet-európai alacsony fizetéseket, amit gyakran arra használtak, hogy odahaza megpróbálják lent tartani a költségeiket és a fizetéseket.
-
-
Számokban ez annyit tesz, hogy Németországban 51 500 euróba kerül egy munkás, ő 67 900 euró értéket termel meg, ami 132 százalékos plusz. Ugyanez Szlovákiában 147,5 százalék (15 400 euró vs 22 800 euró), a cseheknél 163,3 (15 900 vs 25 900), a lengyeleknél 193 (12 ezer vs 23 200).

Most kapaszkodjatok meg: Magyarországon 211,7 százalék, messze kiemelkedve az egész régióban. Itt 13 200 euróba kerül egy munkás, és 28 ezer eurót termel. Ha én multi lennék, ez nekem is tetszene. Ha munkavállaló, akkor annyira nem biztos.

hataratkelo.blog.hu/2017/05/17/mennyit_keres_a_magyar_716

Lehet szidni a magyart mert nem mobil....nem bátor hogy az utcára menjen...buta....stb.
Én nem tenném.
Senki sem akar meghalni egy barikádon ,mikor élni így szarul lehet.
A lényeg az ÉLET.
Sorry.

hordalek 2017.11.01. 11:54:36

@Dan da Man: Barátom. Megpróbálom nem felvenni a stílusodat, bár megmondom őszintén elég nehezemre esik nem elküldeni téged melegebb éghajlatra.
Az 1 millát azért írtam, mert könnyű volt leírni. Telefonról írtam (bakker, telik erre is, mindmeghalunk), egyszerűbb volt. A mondanivalóm lényege az volt, ha valaki elveszti a munkáját, akkor nem fogja folytatni az addigi életvitelét, keressen egy millát, vagy éljen minimálbéren. Erről szólt ugyanis az eredeti poszt.
A lekopasztott bolt helyett meg írhattam volna, hogy a kiskereskedelmi forgalom hónapról hónapra két számjegyű mértékkel nő.
De te semmi mást nem tudsz, csak gyalázkodni meg személyeskedni. Szánalmas, megkeseredett ember lehetsz. Csinálj egy két gyereket, hidd elmegváltozik az életed.

chrisred 2017.11.01. 11:55:29

@laci_52: Akkor is igaz volt, meg most is. A munkaerőhiány azért van, mert a munkaképes korosztályok egyre alacsonyabb létszámúak, és az alacsony bérek és a kilátástalan jövőkép a külföldön is eladható képzettségű munkaerőt gazdasági migrációba kényszeríti. A bruttó minimálbér valóban emelkedik, ami felnyomja az átlagbéreket is, de hát milliószor leírtátok, hogy a minimálbéresek a keresetük másik részét zsebbe kapták, most is, meg 2010 előtt is. Tehát csak a jövedelmek adóztatható része emelkedik.

morph on deer 2017.11.01. 12:01:52

“Az ország közel kétharmada konkrétan rabszolga”

Aha, akkor most övék a “kétharmad”?

“Jó tett helyébe jót várj!” - vagy valami. }:(

csakférfi 2017.11.01. 12:08:30

@morph on deer:
“Jó tett helyébe jót várj!” - vagy valami. }:(
:) :)
Ja...... a mesében igen.
A valóság meg "jótett helyébe ....bekaphatod a f@szt!"
A munkatársaimmal a dohányzóban mindig arra a következtetésre jutunk hogy annak a bizonyos hímtagnak a "rossz végén állunk".
Vagy térdelünk.
:)
Ezért hiszünk a mesékben.

postumus mumus 2017.11.01. 12:13:11

@aleksz róz: Rosszul számolsz. Matekból hanyas voltál? Pont fordítva kell számolni. A 310-es árfolyamon ezer euróban meghatározott jelenlegi fizetésed 250-es euro esetén már 1240-et érne. Vagyis mivel csak 1000 eurót kapsz jelenleg így annyival kevesebbet tudsz vásárolni is. Mivel az ország importfüggő a lakosság nemcsak a világbajnok 27%-os áfával, hanem a forint gyengülésével is jeletős károkat szenved el. Kb. 24+7 százalékot lopott el a geci az emberektől. Mivel kb ennyivel emelte is a béreket, így annyit csinált, hogy a forintgyengüléssel 24, az áfa emeléssel 7%-ot vett ki az emberek zsebéből, azt egyszerűen odaadta fizetésemeléssel. Vagyis nem csinált semmit.

Bolshevik 2017.11.01. 12:15:48

@postumus mumus: "Az enyhén magas inflációnak pozitív, gazdaságot stimuláló hatása van. "

Igen, ha nem magas az infláció, akkor ezt kell írni, de ha magas lenne, itt baszkodnád a földhöz magad, hogy orbán alatt elértéktelenedik minden.

Pizsera Kelemen 2017.11.01. 12:19:39

Mintha valaki megtiltaná a 62 százaléknak a takarékoskodást. Minimálbérből is lehet spórolni csak akarat kell hozzá.

Bolshevik 2017.11.01. 12:20:10

@Visceroid: "Jó látni, hogy a sok kis fidesznyik egyből bevédi a gazdát mindenféle idióta statisztikákat lobogtatva."

:DD Jah, hogy is merik, kussolva kéne bólogatni minden hazudozó faszságra :D

morph on deer 2017.11.01. 12:21:25

@csakférfi:
“az alacsony munkabéreken alapuló versenyképesség stratégiáját a kelet-közép-európai régió nem választotta, hanem történelmi okokból alakult így.”

Amely helyzeten minden - mondjuk faéknél - értelmesebb vezető változtatni szeretne, mivel az lenne egyetlen esély a fel(jebb)emelkedésre!

Ehelyett pártunk és kormányunk suttyó feje - a név orbán - úgy döntött, hogy ennek még a lehetőségét is tőből elvágja!
Ezért aztán “megoldották”, hogy az oktatás és szakképzés soha nem látott szintre zuhant, a foglalkoztatásra rakódó költségek még mindig a minimálbéren tartott dolgozó alkalmazásakor kedveznek, az európai szintű fizetéseket pedig kifejezetten ellenzik, mivel az ország akkor elvesztené “versenyképességét”! (Ez a “cseléd szerep” újmagyarul...)

Mijét vesztené el?
Mindig lesz olcsóbb munkaerő, és már csak idő kérdése, hogy mikor mennek tovább tőlünk a megrendelők a még olcsóbb helyekre!
Az meg ne vigasztaljon senkit, hogy “de mi jobbak vagyunk”, mert ez ha igaz is, akkor is csak időleges állapot.

A csodálkozás majd akkor lesz igazán szép, ha majd egyszer kiderül, hogy a saját erőnkből, a saját termékeink előállításából kéne megélnünk, és nem a “mocskos kapitalista multik” szolgájaként, mint most!

Na az lesz majd érdekes..!

Bolshevik 2017.11.01. 12:24:27

Megint, nehogy elsikkadjon. A hónapról hónapra élést úgy mutatja be a posz, mintha valami speiálisan magyar horror dolog lenne, mindeközben:
www.cnbc.com/2017/08/24/most-americans-live-paycheck-to-paycheck.html

"Seventy-eight percent of full-time workers said they live paycheck to paycheck, up from 75 percent last year, according to a recent report from CareerBuilder."

Jéé, tehát az amcsik 78%-a szintén "rabszolga".

2017.11.01. 12:24:52

@postumus mumus: attól függ, hogy kinek. a dolgozó embereknek jobb lett, ez egészen egyértelmű, sokkal magasabb az egy főre jutó reálbér, mint 2005-ben.
amikor arra hivatkozol, hogy a 2005-ös évvel megegyező szintű az egy főre jutó reáljövelem, akkor azt láthatod, hogy az emelkedő bérek mellett a szociális juttatások (segélyek, nyugdíjak satöbbi) reálértéke csökkent.
e tekintetben pontosan ugyanezt csinálták egyébként megyó-gyurcsányi idejében a most kiemelt példaként beállított szlovákok, amit jelenleg mi...
(egykulcsos szja, a cégek közterheinek jelentős csökkentése, szociális kiadások csökkentése.) érdekes, nem?
addig mi felvettünk inkább egy csomó hitelt, és mondtuk, hogy az milyen rossz, amit a szlovákok csinálnak.
aztán most siránkozunk, hogy milyen rossz most nekünk, a szlovákoknak bezzeg milyen jó.

Bolshevik 2017.11.01. 12:26:21

@Visceroid: Tessék, pár idióta statisztika:

Reáljövedelem, fogyasztási idex:
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_qpf002.html

Egy főre jutó GDP:
tradingeconomics.com/hungary/gdp-per-capita

postumus mumus 2017.11.01. 12:26:53

@postumus mumus: De természetesen az euro már évek óta 310, de a fizetések csak most lettek annyival többek, amennyivel a forintot gyengítette, így azt lehet mondani, hogy a közben eltelt időben jelentő pénteket vett ki a dolgozó magyarok zsebéből. Nem csoda, hogy mindenki húz nyugatra, mivel az ottani munka jóval többet ér a magyarnál.

laci_52 2017.11.01. 12:29:20

@chrisred: Csakhogy mára kicsit megvéltozott a helyzet, mégpedig a munkavállalók javára. Ma már nem mondhatja azt a főnök az elégedetlen dolgozónak, hogy "nem kötelező itt dolgozni, holnap helyetted találok tíz másik embert!", mert nem talál és emberünk odébbáll egy normálisabb munkahelyre több pénzért. Tíz éve ezt nem tehette meg, ragaszkodnia kellett a munkahelyéhez, bármilyen rossz is volt, mivel nem volt másik.

Az a lényeg, hogy ma már aki akar és tud is dolgozni, van esélye előbbre jutni saját erejéből, 8-10 éve ez nem így volt.

Bolshevik 2017.11.01. 12:30:24

@postumus mumus: Szerintem Lengyelországból meg a csehektől is Orbán miatt húznak el az ottaniak Németországba :D Baszki, megint:
- ha van egy régiós sajátosság, és rossz, akkor sugalmazzuk, hogy Orbán miatt van.
- ha van egy régiós sajátosság, és jó, akkor jelentsük ki bátran, hogy ez régiós sajátosság, és Orbánnak ehhez semmi köze

Mondjuk ez a kivándorlás is kezd lejárt lenni, egyrészt lassan túl van a zenitjén, másrszt bevándorlás is van.

nick papagiorgo 2017.11.01. 12:31:01

@morph on deer:
szép amit itt előadsz, csak a helyzet az, hogy a kelet-európai gazdaságok "történelmileg" úgy alakultak, hogy a nyugat-európai (elsősorban német) gazdaságok kiszolgálóállamai legyenek. Ezen nem tud változtatni se Orbán, se Gyurcsány.

Tehát tegyük fel, itt is annyi lenne a munkabér, az életszínvonal, stb mint mondjuk Németországban. Akkor jönne ide bárki is befektetni? Építene itt az Audi, a Mercedes, a Suzuki stb. gyárakat, vagy inkább pl. Garmisch-Partenkirchenben építenék őket (ha már ugyanannyi a bér, ugye). És hol van a híres magyar tőkésosztály, aki majd felemeli a gazdaságot? Sehol sincs. Mi kb. "beszállítói" szintre vagyunk képesek, tegyük hozzá, abban azért jók vagyunk, minőséget termelünk, olcsón. Ez van, ezt kell szeretni. Politikai oldaltól függetlenül.

postumus mumus 2017.11.01. 12:35:22

@Bolshevik: ÍRtam, hogy enyhén magas. Ez 2-3%-ot jelent. Egyébként én leszarom gyurcsányt is, orbánt i, csak egy dolog számít: A tények, és az, hogy a magyar embereknek mi a jobb. A magyar emberekkel egyértelműen a stabil forint a jó középárfolyamon(270), amin kellően erős is az import miatt,és kellően gyenge az export miatt. A 310 az már egy nagyon gyenge forint árfolyam,ami a vállalatoknak ugyan kedvez, azonban a lakosság a magas importárak miatt szív. Ezért van az, hogy a boltokban jóformán már alig találni olcsó, minőségi árut, mert aztkiviszik eladni nyugatra, ahol többet ér. Ami jó, az kurva drága is.

2017.11.01. 12:37:17

@postumus mumus: akkor gratulálok, ügyesen megcáfoltad magad :-D ez ugyanaz a számolás, te nagyon okos... és az eredmény is ugyanaz. akkor több euróban a fizud, ha erősebb a forint. igen. kevesebbet tudok vásárolni, pontosan.
de te azt állítottad, hogy azért gyenge a forint, hogy többnek tűnjön a fizetésünk az euróhoz képest. amely állításodról most együttes erővel bebizonyítottuk, hogy egy nagy faszság.

postumus mumus 2017.11.01. 12:41:12

@nick papagiorgo: Azért orr geci bán azt szeretné, ha a német gazdaság lenne a magyar kiszolgálója. Mintha az egér akarna az elefánt pöcsére taposni.

postumus mumus 2017.11.01. 12:43:27

@aleksz róz: Ülj le, egyes. Tovább nem rabolom a drága időm ovisokra. Előttem már más is megcáfolta a butaságodat, javaslom hogy egy matektanártól vegyél plusz órákat!

2017.11.01. 12:44:21

@chrisred: ez nem gondolatmenet, hanem az iménti állításba/viszonyításba történő egyszerű behelyettesítés.
(mikor tűnik többnek)

nick papagiorgo 2017.11.01. 12:44:21

@postumus mumus:
"a lakosság a magas importárak miatt szív. Ezért van az, hogy a boltokban jóformán már alig találni olcsó, minőségi árut, mert aztkiviszik eladni nyugatra, ahol többet ér."

Jézusom. Ezeket a nézeteidet szerintem ne hirdesd nagy körben, a végén még kiröhögnek :)

hordalek 2017.11.01. 12:45:14

@postumus mumus: "Nem csoda, hogy mindenki húz nyugatra, mivel az ottani munka jóval többet ér a magyarnál. "
Aztán hazajön fogorvoshoz, fodrászhoz, megjavítani az e46 320D-t és ha már itthon van, visszafelé suttyomban telerakja a kocsi hátulját jó kis magyar hússal. De ő a jani.

nick papagiorgo 2017.11.01. 12:46:33

@postumus mumus: ezt honnan tudod, beszéltél vele? :)
Te így tényleg mindig megmondod a frankót, mintha bejárásod lenne Orbánhoz meg a többi döntéshozóhoz is :)

Bolshevik 2017.11.01. 12:54:59

@postumus mumus: "ÍRtam, hogy enyhén magas. Ez 2-3%-ot jelent"

Aham, most éppen. Ha meg ennyi lenne, hirtelen máson sírnál.

Figyi, játsszunk egy játékot. Az lesz, hogy te dobsz egy kockával, én meg utólag elmondom, hogy jót dobtál-e.
Dobsz, 4-es. Mondom nem jó, ez páros. Csak a páratlan dobás a jó.
Megint dobsz, 5-ös. Mondom ez megint nem jó, mert igaz hogy páratlan, de az ötös általában nem jó.
Megint dobsz, 3-as. Erre én: ez már jó lenne, de két páratlan egymás után akkor se jó.
Megint dobsz, kettes. Ez persze hogy nem jó hiszen páros.
Megint dobsz, egyes. Ez ugyan az összes eddigi kritériumnak megfelelel, de mégse jó, mert a dobásaid tendenciája így lefelé megy.

Őszintén szólva hanyadik dobásnál tűnne fel, hogy nem tudsz jót dobni, mert mindig tudok mondani olyan kritériumot, ami szerint nem jó? Persze nem előre, utólag. Na kb. ezt játszod te.

Elég bonyolult egy ország, úgyis lesz egy csomó érték meg tendencia ami átlag alatti vagy rossz, akkor mindig azokkal hozakodsz elő, mintha ezek lennének az egyedüli mérvadó dolgok. a pozitív meg jó eredmények ilyenkor elfelejtődnek.

Ha az infláció pont annyi lenne, akkor a minimálbéren sírnál, az mindig hálás téma, hiszen vagy túl kevés, vagy túl sok. Ha az euróárfolyam lefele menne, az export visszaesésén nyafognál. Ha a GDP nő, akkor a társadalom szétszakadását kell előhozni. Ha csökken a gdp arányos adósság, akkor a nominált kell emlegetni. Jó ÁHT esetén a versenyképességért aggódni. És persze mindig lehet sírni a korrupción, egészségügyen, oktatáson.

Bocs, de ez ugyanaz, mint a fentebbi kockás példa. A Tökéletes Mágikus Szuperkormány, ami MINDENBEN jó, olyan nincs. Tehát mit csinálsz, rámutatsz valamire, hogy szar, és hangosan óbégatsz, hogy szar. Két dolog felejtődik el: 1. ki csinálná jobban, 2. mi az ami nem szar.

2017.11.01. 13:11:57

@chrisred: ne ölj mán meg, papám...
mit akarsz állítani?

élhetetlen 2017.11.01. 13:19:00

@hordalek: Csak egy-két gondolat. Mondjuk, a családnak van lakása. A férj hazavisz 140 eft-t, a felség gyesen. Ebből ki tudják fizetni a közös költséget, a rezsit, kaját vesznek, pelenkára is telik. Ez is életszínvonal. De ebből leadni? Ne fűtsön, vagy hetente egyszer fürödjenek egymás után, hogy spóroljanak a vízzel? Hogyan képzeled? A Lidl. Az egyik legolcsóbb bolt, ráadásul a városban van, nem kell kocsi, nem kell több óra, mint egy városon kívüli bevásárláshoz. Ezt nem tudom, de el tudom képzelni, hogy egy zárva tartás előtt, nem úgy töltik fel a polcokat, mint egyébként. Csak arra gondolok, hogy pl. a nyitott hűtőpultok nem túl gazdaságosan üzemelnek, és nem mindegy, hogy egy éjszakát megy a kefírrel, tejföllel, vagy két éjszakát és egy napot, lehet, hogy ilyenkor már berámolják zárt hűtőbe, és ezzel a munkával akarnak spórolni, ezért nem töltik fel a pultokat zárás előtt egy-két órával. Nem biztos, hogy ebből az következik, amit te leszűrtél, hogy mindenki jaj, de jól él.

Zsoltbacsi 2017.11.01. 13:29:09

@élhetetlen:

A mélyhűtőt nem érdemes 1-2-3 napra kikapcsolni, drágább, mint ha egyenletes hőmérsékletet tartana.
Ez olyan, mint hogy kocsival melyik olcsóbb?
a: mész egyenletesen 100-zal
b: felgyorsítasz 150re, aztán hagyod gurulni üresben 50ig. Aztán újra 150...

Lakás fűtésénél ugyanez

Zsoltbacsi 2017.11.01. 13:32:28

@Zsoltbacsi:

bocs, rossz volt a kocsis példa. Szóval olcsóbb fixen 100-zal menni, mint 100ról "legurulni" 50-re, aztán visszagyorsítani 100-ra...

Opi87 2017.11.01. 13:34:54

@alfacharlybravo: Egy olyan rendszerben ahol minden az informális kapcsolatokon múlik csakis létbizonytalanság van.

2017.11.01. 13:35:14

Bocsássál meg Posztíró, de a SZUPERBRUTTÓ annyival jobb volt?????

torró 2017.11.01. 13:41:34

@KissGecihuszár:
Baszki az egész ország így volt nevelve 40 évig! Mégis mit vársz tőlük, hogy újcsettintésre mindenki megvilágosodik? Valóban már az MDF alatt észre kellett volna venni, hogy kirúgtuk a sámlit a lábunk alól! Amúgy Egyik kormányon levő párt sem törte magát azon, hogy valami változzon a saját meg a cimborák zsebének kitömésén kívül. És egyenlőre nincs is olyan aki ezen gondolkodna! Sőt most is csak annyi a gondolat, hogy valahogy a húsos fazék körül maradjanak! Szar ez az egész úgy ahogy van.A nyugdíjasokat meg tudják venni kilóra, akiknek meg jól megy leszarják, a fiatalok meg kint vannak. Pusszantás mindenkinek!

élhetetlen 2017.11.01. 13:42:45

@Baluci: Előre közlöm, hogy nem tudok számokat. Nem tudom, hány wellness férőhely van Magyarországon. De az, hogy dugig vannak, nem sokat jelent. Van olyan ismerősöm, aki havonta egyszer-kétszer elmegy ilyen helyre, de ez nem azt jelenti, hogy ezt a többség is megteheti. Ha ezek a helyek akár a visszajáró vendégekkel, akár külföldiekkel tele vannak, az még az ország állapotáról nem mond semmit. A Kempinski hotel is tele lehet, akkor ez azt jelenti, hogy bárkinek telik rá?

alfacharlybravo 2017.11.01. 13:43:35

@Opi87: Én egy nagy német multinál dolgoztam és ott is nagy volt bizonytalanság, szűntek meg projektek egyre több volt a rabszolga munka. Mondjuk megpróbáltak elhelyezni valami másik projekten, de az nem biztos, hogy elfogadható volt. Két műszak helyett 7x24/12 órás munkarend uszonyú nagy felelősséggel. Kollégák akik már hosszabb ideje csinálták, hát nyugodtan befekhettek volna a pszichiátriára. Én felmondtam, de nem vettek fel sehova mert elértem a nyugdíj korhatárt.

élhetetlen 2017.11.01. 13:56:30

@Zsoltbacsi: Ne zavarjon, hogy nem a mélyhűtőkről írtam, hanem a nyitott hűtött pultokról, tudod, ahonnét a tejfölt, túrót csak leveszed. Ezekről érdemes lehet bepakolni egy zárt hűtőbe (nem mélyhűtőbe). Az, hogy nem figyelsz, még nem ok arra, hogy triviális dolgokat próbálj meg „megértetni” velem.

Zsoltbacsi 2017.11.01. 14:29:33

@élhetetlen: Értettem, de a lényegen nem változtat. Olcsóbb folyamatosan működtetni (legalábbis néhány napos távon), mint hagyni felmelegedni, aztán visszahűteni.

VT Man 2017.11.01. 14:30:52

@postumus mumus:
"Mivel kb ennyivel emelte is a béreket, így annyit csinált, hogy a forintgyengüléssel 24, az áfa emeléssel 7%-ot vett ki az emberek zsebéből,"

AFA kulcs: 2005-ben 25%, 2006-ban 20%, 2009-ben 25%, 2010-ben 25%

Tehat Orban 25% AFA-val vette at az orszagot, es 27%-ra novelte. Az +2%, nem plusz 7%.

EUR-HUF:
2002 majus: 243 Ft/EUR
2010 majus: 270 Ft/EUR
Azaz az MSZP kormany alatt gyengult kb. 11%-ot, 8 ev alatt.
Igaz, a Fidesz alatt tovabbi kb. 11%-ot, 7 ev alatt.

Nem megy ez a matek a baloldalon..

VT Man 2017.11.01. 14:32:30

A posztolotol megkerdeznem, hogy a statisztika szerint az a 67%, aki nem tud felretenni, mennyit kolt alkoholra vagy cigire havonta?

Mert ha 10-20 ezret, akkor nem teljes a kep...

csakférfi 2017.11.01. 14:34:45

@morph on deer:
"no az lesz majd érdekes"
Ha megérjük!
Orbán több legyet üt egy csapással.
Kevesebb bér után kevesebb nyÖgdíj.
Az ám az "okosság".
:) :)

csakférfi 2017.11.01. 14:44:24

@Bolshevik:
Dobni kockával??
Szerinted aki dobálodzik a számokkal nem tudja hogy lehetne jobban élni a nagy többségnek.
Nyugodtabban,kiegyensúlyozottabban...stb.
nem ennyire "korlátok közé szorítva".
A zembnerek lassan beleőrülnek a mindig harc és küzdelem mítoszába.

"Az óriási számokhoz képest pszichoterápiás kezelést mindössze 93 ezren kapnak, a hivatalos adatok szerint átlagosan valamivel több, mint három alkalommal. Családterápiába 1700-an, csoportterápiába alig kétezren jutnak el. A többiek? A nagy többség megkapja az antidepresszánst az orvostól, és az egészségügyi rendszer részéről ezzel az ügy le van tudva. Évente 480 millió Xanax és Frontin tabletta, 80 millió Rivotril fogy Magyarországon – évi átlag 60 tabletta nyugtatót, szorongásoldót eszik meg tehát az átlagmagyar, a csecsemőket is beleszámítva.

Miközben ezekre a gyógyszerekre évi 6,4 milliárd forintot költünk, az összes pszichoterápiás beavatkozásért az állam alig tizedannyit, 662 millió forintot fizet."
index.hu/tudomany/2017/10/28/pszichoterapia_hozzaferes_allami_egeszsegugy/
Csak Te hiszed hogy jó ez így?
vagy valakinek a valakije vagy?

élhetetlen 2017.11.01. 14:56:32

@Zsoltbacsi: 1, Nem értetted, mert, ha értetted volna, nem azt válaszoltad volna, amit válaszoltál. 2, Ez már nehezebb, és nem vagyok szakértő a témában, de én még abban sem vagyok biztos, hogy egy hűtőszekrényt olcsóbb két napig nyitott ajtóval működtetni, mint két nap után bekapcsolni. A nyitott hűtőpult meg egy kicsit más, nem a pult légterét hűti, mert az ugye nyitott, csak egy rakodási felületet, tehát nem biztos, hogy azt beüzemelni költségesebb, mint két napig hűteni az eladóteret. De te biztosan tudod.

élhetetlen 2017.11.01. 15:08:05

@csakférfi: Na, ehhez még csapjuk hozzá, hogy ez a tömegekre igaz. A nyugdíjjárulék fizetés plafonjának eltörlése meg azt jelenti, hogy aki most jó helyen van, és sokat keres, annak majd valamikor, valakik fizessenek nagyon sokat. Nem abból, amit befizetett, mert az adó, és elköltik akármire, most. Ez is „okosság” ám! Még a volt jól keresők, akiktől a plafonig vontak csak, azok sem lesznek sehol a most jól kereső leendő szuper nyugdíjasokhoz képest.

Zsoltbacsi 2017.11.01. 15:08:16

@élhetetlen: Azért nem jó példa a nyitott ajtajú hűtő, mert az általában függőleges. Tudod a hideg levegő lefele száll. Ha a képzeletbeli hűtőt elfordítanád (hogy felfele legyen a nyílás, mint a boltban) rögtön más a matek

élhetetlen 2017.11.01. 15:19:15

@hordalek: Azért olvasd vissza, mit írtál! „Ha elveszteném a munkahelyem, nem is akarnám fenntartani az addigi életszínvonalamat.”. Csak nem látszott a hozzászólásodból, hogy akinek az életszínvonala a béka seggét közelíti, annak hova kéne még lemenni, mert szerinted józan ésszel nem akarhatja fenntartani az eddigit. Itt nem mindegy a milla, vagy a minimál bér. A másik: „A lekopasztott bolt helyett meg írhattam volna, hogy a kiskereskedelmi forgalom hónapról hónapra két számjegyű mértékkel nő.”. Ez sem jó semmire, mert forgalmat nem az eladott kiflik számában mérik, hanem a bevételben. És, persze, tudjuk, hogy infláció nincs, de nézd meg a tej, kenyér, tojás, vaj, zöldség árát, hogyan változik. Nem biztos, hogy a forgalom nőtt, lehet, hogy csak a bevétel.

élhetetlen 2017.11.01. 15:32:34

@Zsoltbacsi: Jó, feladtam. „Azért nem jó példa a nyitott ajtajú hűtő, mert az általában függőleges„ Az a polc meg, amin a tejföl, sajt, stb. van, az meg vízszintes, vagy mi van? Ott fekszik a földön, te meg hajolgatsz be levenni egy pohár tejfölt? Lehet, hogy életedben nem voltál még boltban, mert nem tudom, honnét veszed, hogy a nyitott hűtőpolcnak/pultnak felfelé van a nyílása! És erre alapozva matekozol! Nevetséges. De tudom, te még mindig érted, szerinted. Ezek után nem tudom, miről lehetne még beszélnünk.

csakférfi 2017.11.01. 15:39:20

@élhetetlen:
"Ráadásul az időskori függőségi ráta is folyamatosan romlik: 1950-ben még 12 aktív (15-64) korú jutott egy időskórúra (65 év felettire), ez 2050-re négy aktív korúra csökken. Az IMF becslései szerint, amennyiben 2050-re három évvel nő a várható élettartam, az elöregedés költségei 50%-kal emelkedhetnek.

2060-ra az Európai Unióban élő emberek átlagosan négy évvel tovább lesznek majd nyugdíjasok, mint 2014-ben. A becslések szerint akkorra a férfiak életük 31,5%-át, a nők pedig 35,4%-át töltik majd nyugdíjasként."
www.portfolio.hu/gazdasag/nyugdijrendszer/nyugdijkatasztrofa-fenyegeti-a-vilagot-de-sokan-nem-is-tudunk-rola.233100.html
vagyis nagy szarban lesz a világ.
Sok öreget kell kevés melósnak eltartani.
Ezen a robotok sem változtatnak.
Mindenképp ellentmondásos a mai "modern korszellem".
Nem csak nálunk.
A gazdaság , így a mai formájában halálra van ítélve.
Szar ügy!
Amúgy is mindenki változtatni akar.Fog is változni , de nem pozitív irányba.Bármennyit is kommentelünk és elégedetlenkedünk.A "dolgok folyása" irányítása nem a mi kezünkben van.
Sötét jövő.
bassza meg.
:)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.11.01. 16:27:29

@Zsoltbacsi: "A mélyhűtőt nem érdemes 1-2-3 napra kikapcsolni, drágább, mint ha egyenletes hőmérsékletet tartana.
Ez olyan, mint hogy kocsival melyik olcsóbb?
a: mész egyenletesen 100-zal
b: felgyorsítasz 150re, aztán hagyod gurulni üresben 50ig. Aztán újra 150...

Lakás fűtésénél ugyanez"

Látom te sem fizikát, sem integrál számítást nem tanultál.

Visceroid 2017.11.01. 17:35:17

Annyira bírom, hogy amikor kijön az, hogy az ország kétharmada rágja a küszöböt, a fideszesek elkezdik számolgatni, hogy ha elveszíted az állásodat, a küszöbrágásnak hány százalékával élheted úgy túl, hogy a küszöbből is maradjon valami, meg mennyit spórolj. Ja, meg hogy "ilyen mindenhol van". Igazi szar mocsok Fideszes mentalitás! Bezzeg ha a szocik lennének hatalmon, akkor teli torokból ordítanák, hogy "Gyurcsányahibás".

orient 2017.11.01. 17:47:05

Sok igazság vana cikkben, de túlzások is. Maradjunk annyiban magyarok imádnak panaszkodni. Bármelyik ismerősöm aki átlagon felül keres és ha nem is gazdag, de normálisan megél még ezek is panaszkodnak az állandó anyagi gondok miatt. Piára, cigire van pénz, kocsira is mikor az ember pesten lakik és abszolút felesleges ugye? Még egy olyan ismerősöm is volt aki közel 1 millió bruttót keresett havonta és azon nyavajgott, hogy az asszonnyal és gyerekkel alig élnek meg. Maradjunk annyiban az "emberek nyilatkoznak" azért feltétellel kezelném. Statisztikákat kellene mutatni. Aki keres 200-300 ezer nettót az meg tud élni, ha nem is nagy lábon, de megtud, a többség ezek közül biztos szidná, hogy egyik napról a másikra él. A minimálbéresek nagy része zsebbe is kap pénzt, ki tudaj mennyit, magyarul ezt a statisztikát is újra kellene értelmezni. Nincs jó élet Magyarországon, de azért úgy sem kéne beállítani mintha valami afrikai éhező állam lenne ahol az emberek egyik napról másikra tengődnek. Tesség szétnézni a bevásárlóközpontokban, bútoráruházakban, éttermekben. Nekem nem úgy tűnik mintha pangnának az ürességtől...

illaim 2017.11.01. 17:49:55

@Le Orme 2: "2009: 1 Euró=317 forint" A mocsok tetves kurva anyádat te köcsög!
Mindössze két napig! Az 1933.-as gazdasági világválság utáni legnagyobb válságot követően! Nem mellesleg, akkor fröcsögte a tarajos pepe, akinél a az Euró 300 Ft fölött van, az nem ért a kormányzáshoz és mondjon le! Mennyi most az Euró Forint árfolyama? te piciny bogárka! Ha ez az előző mondat meghaladja az értelmi képességedet, természetesen tetűre gondoltam! LOL

2017.11.01. 18:07:08

@midnightcoder2: www.inflation.eu/inflation-rates/hungary/historic-inflation/cpi-inflation-hungary.aspx
Az európai adatok a magyar inflációról gyökeresen másd képet mutatnak.
Inkább nekik és a saját pénztárcámnak hiszek.

tpiski 2017.11.01. 18:33:26

Aki nem tudná tartani a jelelegi életszínvonalát 1 hónapig sem, ha megszünne a bevétele, az olyan színvonalon él, amit nem engedhet meg magának. Erről pedig senki nem tehet, csak az, aki elhiszi magáról, hogy olyan pénzt költhet, ami valójában nincs is neki!

Torz 2017.11.01. 18:39:47

@VT Man: és ha félreteszi a havi 10eFt-ot, amit cigire költött volna, mennyi idő alatt vesz egy másfél szobás lakást belőle? Bp-en 200, vidéken száz év spórolás után. 20eFt-al száz, illetve ötven év múlva, jelenlegi kamatszint mellett.

csakférfi 2017.11.01. 18:41:40

@tpiski:
"A modern pénz (az ősiekhez hasonlóan) lényegében egy emberek között kötött bizalmi egyezmény. Fizikai valójában nem, csak szimbolikusan bír értékkel, értéket csupán az emberek bizalma ad neki (más javakra nem váltható, csak a javak közvetítésére használható, a régebben használt pénzekkel ellentétben). "
Wiki idézet.
Kiemelném neked...."az emberek bizalma ad értéket"
"hogy olyan pénzt költhet, ami valójában nincs is neki! "
Azaz illúzióban élünk itt néhányan ezen a bolygón.
:) :)

KissGecihuszár 2017.11.01. 18:42:21

@torró: Miaz, hogy "ujjcsettintés"?? Könyörgöm, 27 kibaszott év telt már el '90-óta!! Az tök nyilvánvaló (volt), hogy a szüleink beszari generációja úgy beszart '56-tól és az utána foganatosított kádári megtorlástól, hogy még a taxisblokádot is 4 nap után abbahagyták (mer fáztak, meg kezdtek éhesek lenni), oszt szépen hazamentek, a geciláda mdf a Notre Dame-i toronyőr antallal az élen meg jót röhögött a markában. De hogy a mi kibaszott generációnk képtelen volt az elmút16 faszkalap mszp-szdsz és GECIfidesz kormányok alatt vmi jóféle balhét összehozni, na azt már nem vagyok hajlandó elfogadni, mer mondván a kádáréra 40 éve alatt hogy neveltek bennünket a beszari szüleink... Ne vicceljünk má, Marika! (tán mindenkinek megvan: Mikola elvtárs -párdon- "úr vs. Vonyik Marcsi mszp-s egészségügyi pápaszemes áspiskígyó elvtársnő egyik "párbaja" valamelyik vitatkozós tv műsorban (a Szerk.)

tpiski 2017.11.01. 18:44:50

@csakférfi: A Pénz természete ilyen, teljesen igazad van. De ha valaki a lehetőségein felül él, arról nem tehet senki más.

Morpheus. 2017.11.01. 19:29:51

Az emberek többsége ezt a posztban leírt állapotot nem köti össze azzal, amit az Orbán-rendszer művel. Így folyamatosan újraválasztja, amitől változás sem lesz.

2017.11.01. 19:57:32

@Morpheus.: miért kötné össze? lassan 30 éve ilyen vagy rosszabb...

Visceroid 2017.11.01. 20:24:49

"De hogy a mi kibaszott generációnk képtelen volt az elmút16 faszkalap mszp-szdsz és GECIfidesz kormányok alatt vmi jóféle balhét összehozni,"

Volt az 2006-ban. Annak az eredménye van most. Teccik?

Morpheus. 2017.11.01. 20:29:02

@aleksz róz: hát ezt mondom. Azt hiszi a többség, hogy az ország egyre romló helyzetéhez az égvilágon semmi köze nincs a fideszes oligarcha rablógazdálkodásnak és csillagászati korrupciónak.

KissGecihuszár 2017.11.01. 21:06:26

@Visceroid: NEM teccik és pontosan ezért vagyok totál elkeseredve, hogy a 2006-os tüntikék után ennyire beszartunk, merhát ha a fleto kilövette a szemeket, akkor egész tuti, hogy a viktátor se adná alább1 jóféle kardlapozásos, gumi (horribile dictu: éles) lövedékes "rendteremtésnél"...

kkn 2017.11.01. 21:26:36

@csakférfi: Nem olyan sötét, Orbánék már megoldották. Ha sokáig akarsz élni, sportolj, izé, focizz. Igaz, ehhez nem kellenek milliárdos arénák, de azok kifizetési helyek, mindegy. Ha nem sportoltál, ( mert azoknak nem lehet mindenféle baja, ááááá ) magadra vess. Akkor hamar lerobbansz, mehetsz kórházba, vagyis vágóhídra. Ott majd jól megdöglesz. Minél idősebb vagy, annál nagyobb az esélyed a kórházba kerülésre. Beteg öregekre nincsen szükség, mer csak a pénzt viszik az állami kasszából. Ezért kórházakra keveset költünk. Esetleg pár gigaberuházásra elszorunk milliárdokat ( újabb kifizetési hely ), de daz üzemeltetésre, személyzetre, bérekre nem költünk. Már évek ota halálgyáraknak nevezeik a vidéki kórházakat, ahol szépen megszabadul a FIDESZ a terhes öreg népességtöl. Igy nincsen probláma. Legalábbis Orbánék szemszögéböl. Nekik az ország nem az állampolgárok lakhelye, akiket az államnak szolgálni kellene, hanem egy elvont fogalom, amiért a polgároknak élni kell. Tehát, ha nem sportoltál eleget, nem vagy a tüzhöz közel, jó pénzzel, akkor öket nem érdekli, hogy az állampolgár/egyén szemszögéböl szar a helyzet. Te csak egy szám vagy a statisztikában, nem az ember, akiért/akikért dolgozni kellene. Nekik igazából csak klónok kellenének, akik értelem nélkül dolgoznak rájuk, szavaznak rájuk, hogy legyen elég szám az egyenleteikben.

ekat 2017.11.01. 21:40:43

Nem egészen értem a poszt következtetését, ha az ember nem tudná fenntartani a mostani életszínvonalát hónapokig, akkor az azt jelenti, hogy fizetéstől fizetésig él. Ettől ugyanis még lehet baj esetére félretett pénze, nekünk pl. annyi van, hogy három hónapig csak a szükséges dolgokra költve ellennénk. Mondjuk persze egy fizetést feltételezve, azért csak nem veszítjük el mindketten egyszerre az állásunkat, na meg igazából nem is gond egyikünknek sem találni sem.
Másrészt az ember másra is tehet félre, én évek óta elég sokat tetszek, hol utazásra, hol új (használt) autóra, de van mindháromféle önkéntes pénztáram is. De ezekből az első tételek az első összegek időnként eltűnnek, a másodikak meg nem vagy csak korlátozottan felhasználhatóak.
De mostani színvonalon csak 1 hónapra van pénzünk.... de már ugyan miért akarnám baj esetén a mostani színvonalat fenntartani? A pénztárakba csak a minimumot fizetném. Nem gyűjtenék addig semmire. Nem mennénk étterembe. És így tovább...

kuki123 2017.11.01. 21:44:32

@erkölcsi hulla: főleg ha ezt úgy nézzük, hogy aki 260-at keres, az kint lazán 600e-és 1,5Millió között keres ugyan azzal am nkával
vagy is kb szaré hugyé dolgozik, még ha többet is keres mint az egyszerű szalagmunkás.

kuki123 2017.11.01. 21:47:05

@]{udarauszkasz:
Pest-> hiába keresel 300-at..150-200 az albérlet, majdnem ott se vagy mint a 8 osztályos a faluban.

kuki123 2017.11.01. 21:51:27

@Vincenzo6: felébredtünk 2010 óta?
98-02 közt már eljátszották utána 2010-ben röhögtek a markukba hogy ekkora balfasz bal oldal mellet lazán nyertek
de2014 több milliárdos csalás után is újra bekerülnek..
majd most olvasom 2017 totál szét lopott vastag korrupció után is 40%-on vannak

erkölcsi hulla 2017.11.01. 22:01:45

@kuki123: Ha beleveszed hogy tanultál alsó hangon 4-6 évet egy diplomáért közben alja diákmelókat csinálva, majd kapsz kezdő 260-at ami mondjuk 3 éven belül felkúszik 300-ra. Na most, egy segédmunkás megkeres 200ezret pesten, vagy egy gipszkartonos még többet is. Így már nem annyira jó az a 260 sem.
Hogy kint ki mennyiért, az más téma, egy gipszkartonos tegyük fel 1 év tanulás után (?) kimegy németbe nettő 600 ezer forintért, míg egy diplomás műszaki mérnök 4-6 év tanulás után még nem tud kimenni ugyanis perfektül kell beszélnie németül (ami ritka) , hogy el tudja végezni a munkáját. Így nézve még nagyobb szopás a diploma. XD Szóval ja, pesten havi 260 szar pénz akárhogy nézi az ember olyan nagyravágyó fia, aki teszem azt akar egy retkes garzont venni mondjuk 10 éven belül, családot már nem is számolja. Bassza meg.

kuki123 2017.11.01. 22:09:53

@midnightcoder2: csak kényszerből emelkedtek a fizetések...nem azért mert emelni akarták...de már így is 50-100e Ft-os a Szlovák bérhez képest a lemaradás.
Vidéken pedig továbbra sem divat a nagy fizetés...és a sok állás se.

Voltam most lent a vidéki városból még vidékebben
katasztrófa
Nulla
ennyi be lehet zárni a bótot. kibaszott sok 60-70+éves sehol fiatal..már a 30-as is ritka.
van pár friss gyerekes kb 40-es, de az se helybeli szerintem.
kocsik átlagéletkora kb 10-20év
És döbbenetes utca képek lecsúszottság
Sehol új vagy felújított ház.
Toldozás foldozás...szaré hugyé eladó házak totál üresség és jövőkép nélküli falvak és kis városok. 5-10 évet nem adok és kongani fognak ezek a területek, ahogy kihalnak az öregek.
a 16%-os adókulcsal és egyéb gazdagokat érintő adókedvezménnyel olyan durva adóhiányt csinált orbán, hogy hiába van adóbevétel a sok multi cég meg magasabb fizetésből adódó SZJA, az se fedezi a deficitet.

kuki123 2017.11.01. 22:35:22

@aleksz róz: @chrisred:

ezt az EURo forint témát mindig az a lényeg honnét nézzük
relatív...ugyabár.

Ha kint dolgozol és kapsz 1000euro-t akkor az a jó ha gyenge a forint vagy is 310FT/1uro
és haza jössz és beváltod kapsz 310e ft-ot érte
De ha 250-es az EUró váltás vagyis erős, akkor csak 250-ért vásárolsz
(ezért örülnek az exportáló cégek, mert még nagyobb a profit a 310-es euró-nál)

Nah de ha fordított a dolog itthon kapsz 310e ft-ot és gyenge az euro akkor csak 1000Euronak megfelelő pénzt kapsz vagy is csak ennyit tudsz kint vásárolni
ha viszont erős 250ft/euro akkor 1240Eurónyit...

Nah most ehhez valóban hozzá kell számolni azt hogy importfüggő az ország vagyis az árfolyam hatással van az itthon vehető dolgok(meg a krumpliválság meg a szél a nap ..meg a síró vállalkozók és mezőgazdászok)
Ha tehát gyenge a forint akkor a 1000 eurós termék 310e -be kerül
ha erős akkor csak 250-be kerülne

Vagyis az erős forint a az importnak és a fogyasztóknak jók, az exportos vállalkozóknak a külföldön dolgozó és ide pénzt küldőknek rossz.
A gyenge forint viszont a fogyasztóknak nekünk szar, és az exportos vállalkozóknak jó (a multinak is)..a külföldön dolgozó és ide pénzt küldőknek is jó.

Ha ehhez hozzá számítjuk azt is még hogy a globál piac van, minden mindenhol ugyan annyi, akkro kijön, hogy a 27% áfa miatt drágább itthon nagyon sok minden mint kint (kevesebb fizetésből.)

kuki123 2017.11.01. 22:47:59

@Bolshevik: szeretne a magyarság oylan rabszolga lenni, ahol 100e dollárból alig tud félretenni.
Amerika drága bizonyos dolgokban, másrészt olyan geci olcsón van sok minden, hogy az már a döbbenetes kategória.
Aki nem tud spórolni, annak tökmindegy mennyit keres.
Az amcsik nagy része sík hülye. Európában Ázsiában labdába nem rúgnak.
viszont van 2-3 nagy kocsijuk 200-300nm-ers házuk. Naygrészülk ebédelni vacsorázni étterembe jár. szórakoztató és IT eszközeiket úgy cserélik mint más az alsógatyát. apropó divat...
És minden szarra költik a pénzt...így nehéz is spórolni.
az egyetlen dolog az a biztosítás gyógyszer és orvos..azt elismerem hogy drága.
Lazán lehet céget alapítani, iszonyatos kereslet van. nem kell droidnak menni
Nem egy végtelenségig elgyötört országnak tűnik..ha nem tart be egy jogszabályt a cég lazán szarrá perlheted és ügyvédek százai várják hogy bepereld a cégeket (jutalék)
Mint mondjuk a magyar...ami kb 8 óra helyett 12-őt dolgozik és kuss neved.
A vidék egy putri koszfészek, gettó különbül néz ki némely amcsi nagyvárosban mint nálunk a normál vidék

kuki123 2017.11.01. 22:54:25

@morph on deer:
"Az meg ne vigasztaljon senkit, hogy “de mi jobbak vagyunk”, mert ez ha igaz is, akkor is csak időleges állapot."

És én pont ettől félek, mert ha ez a "jó" állapot ,akkor milyen lesz majd ha szar lesz?
Ha csak a most jött cégek megérzik, hogy ideje tovább állni..kb mi is csomagolhatunk, mert itt semmi nem lesz.
ha 2018-ban megint orbán nyer..kb felhatalmzás a mindent szétlophatunkra.

kuki123 2017.11.01. 23:19:31

@KissGecihuszár: " a gazdaság és társadalompolitikai kérdésekben segghülye mdf-nek,"
Igen ezt sajnos kevesen látják még itt a reakciós fórumokon is.
De tényleg így volt Antal jóskával...akkora bábfaszt még világ nem látott
Valójában már 88-89-ben le volt papírozva a rendszerváltás főbb mozzanatai...akik tudtak róla vagy benne voltak mindeki lopott mindent (vagy is a közvagyont)

Már nincs közvagyon, most adót lopnak.

Egyébként Kb Budapest Győr meg pár turisztikai helyet esetleg felkapott kisvárost (több nagyobb multicég) leszámítva halott a vidék
Itt vagyok nem túl messze Pestől, van több cég is "jobb" multi is és bár a város közepe fel van újítva...de kb semmi nem épül semmi..a valamikor szép kertvárosban lefingott házak, kátyús foltozott utcák, csóró emberek...már általánossá váló cigányok (fel se tűnik hogy ott vannak) A közlekedési morál az utakon, autópályán katasztrofális.

És jól mondod innen még ennyi ember pattanni fog jövőre fidesz győzelem esetén.
nah az aztán be is fogja tenni a kiskaput...nem fog a cég bért emelni..megy a picsába innét.
Ez esetben az teszi jól, aki elhúz innét minél előbb.

2017.11.02. 00:52:05

@kuki123: az volt az alap állítása a "kampányszakembernek", hogy azért tartja gyengén a forintot a kormány, hogy többnek tűnjön a fizetés.
cáfoltam a "matematikáját" egy egyszerű behelyettesítéssel (310000 forint fizetésből mennyi euróért vásárolhatsz 250 és 310 árfolyamnál).
te most ugyanezt cáfoltad a másik oldalról is (az 1000 eurós termék többe kerül forintban gyengébb forint esetén).
akkor ezt szerintem ki is maxoltuk, nem is szükséges tovább ragozni.

2017.11.02. 01:06:13

@Morpheus.: nem. teljesen mást.
ti most a fidesz csúfosan megbukott "rosszabul élünk, mint négy éve" kampányát toljátok... csak szerinted az emberek nem látják, hogy a fidesz miatt van ez.
én meg azt mondom, hogy ez nincs is... a semmire alapozzátok, mert régebben se volt jobb, azaz nem élünk rosszabbul mint pl 10 éve, így ez a szöveg csúnya bukó megint.

torró 2017.11.02. 06:13:00

@KissGecihuszár:
Azt hiszem, az emberek nagy többségének nem hiányzik a "balhé". Vannak az ügyeskedők, vagy harácsolók, nekik minden megfelel, ők megoldják maguknak. Vannak akik hozzá szoktak hogy van stabil munkahelyük (?). nagyjából megvan amennyire szükségük van. És vannak akik szintén megszokták, hogy pár fillérből eltengődnek, legyen meg a spangli, meg egy kis sörike, vagy a vegykó. Akkor kit tudsz balhéba vinni? Max a FRADI keménymagot:))), már amikor, de lehet , hogy már azt sem! Szóval, egyenlőre nincs alternatíva, a FIDESZ karbatett kézzel ül mi öregek meg már csak abban reménykedünk, hogy nehogy megbetegedjünk, és kórházba kerüljünk. Én 71 vagyok, és azt mondtam, már szavazni sem megyek el. Mert kire?

postumus mumus 2017.11.02. 06:25:54

@hordalek: "Aztán hazajön fogorvoshoz, fodrászhoz". Nem feltétlenül. A bajor tb fogászat übereli az összes magyar gyémántáron dolgozó fogorvost. Igaz a fizetésből le van vonva rendesen, de legalább minőségi szolgáltatást is adnak. Egy új bmw 320d szervizeltetése kinn ugyanannyiba kerül, mint itthon. Húszéves roncsok ott nincsenek, amit horroráron szervizeltetni kéne. A boltokban a minőségi kaja meg kinn olcsóbb, mint itt. Akkor miről beszélünk. Az a baj veletek kis irigy hmagyar fideszhólyagok, hogy olyan tudatlanok vagytok, mint egy mezőn legelő birka. Ezért tud titeket legeltetn a világ leggazdagabb magyar milliárdos birkapásztora orr geci bán.

hordalek 2017.11.02. 07:11:11

@postumus mumus:
:) Ja. Tudatlanok vagyunk. De szerencsére itt vagy nekünk te, aki mutatod nekünk az utat. Hálásak vagyunk érte.
És nagyon nem vagyok irigy. Hidd el megvan mindenem, ami a kint dolgózóknak is. Csak épp én itthon vagyok a hazámban, te meg ha tótágast állsz, akkor is csak egy Ausländer leszel. örökké.

KissGecihuszár 2017.11.02. 20:44:21

@kuki123: azért hál istennek, az egyébként egyre élhetetlenebb vízfej (1 hét múlva indul az M3 felújítása, majd figyelje meg mindenki, mekkora ősk.osz lesz, pedig alapvetően nincs semmi gáz, hisz bőven állnak rendelkezésre alternatív viszonylatok, pl. aki Káp.megyin lakik, az egész biztos nem fog a 20E-ről, 14-es viliről átszállni a metrópótlóra, mint ahogy aki a Duna plaza magasságában él, az is inkább a 105-össel, megy, aki pedig a Dózsa környékén él, melózik, nos annak ott van a 75,79-es trolik, de most tutira le merem fogadni, lesz ám akkora picsogi&ajvék, hogy olyat még senki nem látott), illetve Győr, Kecskemét, Debi 4szögön túl is számos élhető, sőt minőségi életet nyújtani képes városunk van még (Eger, Hatvan, Miskolc, Szeged, Szombathely) ,de tény ,ami tény ezeken túl már csak a Magyar Ugar van, ami altat, befed, lehúz, azaz kimondhatjuk, hogy olyan,régen elit megyeszékhelyek, mint Pécs, Kaposvár, Békéscsaba, Nyíregy, Szexárd momentán a futottak még kategória, a többi nettó lepukkantság és most még nem említettem a keleti, déli megyék közepes, kisebb városait, a falvakról (1-2 üdítő kivételtől eltekintve) meg már most múltidőben lehet beszélni, pláne Somogyban, Baranyában, B-A-Z ban. Én tudom, hogy már a kádárérában megindult a real vidék szándékos tönkretétele, lepusztítása, de turbó fokozatra az mdf, majd az 1. mszp-szdsz kormányok alatt kapcsolt! Persze a GECIk is bőven kivették a részüket ebben a nemzetrombolásban, mert ahelyett hogy élelmiszeripari és mezőgépgyártó kapacitásokat segítettek volna beindulni ezen 3H-s területeken, ehelyett inkább a nemzet gázszerelőjét és picsányit segítették több 10ezer Ha területhez, úgy hogy ezzel kicsináltak számos, eddig a bérelt földjeikkel a sajátot kiegészítő mg családi gazdaságot, állattenyésztőt. Turisztikáról pedig annyit, hogy az erre az elmúlt 10 évben mindent feltevő Keszthely konkrétan halott, vége, game over! Ezrek menekültek el a városból, melynek Kossuth Lajos utcája (sétáló) úgy néz ki, hogy ahhoz képest Ózd egy elegáns high society hely! Azt hitte az az 1 bites kreténláda polgi, hogy majd egy egész város meg fog élni a 2 hónapos szezonból és baszott termelő üzemeket, gyárakat odahívni, amelyek alkalmasak lettek volna akár több 1000 embernek !365 napon keresztül! stabil egzisztenciát adni. De Siófok sem sokkal jobb, bár ott legalább van pár aránylag jól csengető üzem, de még 1x ennyi kéne, akkor lenne jó az ottaniaknak.
@torró: azért van 1-2 olyan párt, akik még nem lettek nyakig szarosak, szerintem 1 esélyt ők is megérdemelnek, ezek a jobbik, LPM, Momentum trió. Nem is lenne annyira szar, ha ezen 3 pártnak kéne szépen koalícióban kormányozni, aztán végre megmutathatnák azt, amire igen sokan várnak, nevezetesen egy valódi elszámoltatást a sok komcsi/zsidványer és persze fidesznyik ganéládával szemben. Mindenkinek jobb kedve lenne, ha azt a kb 10ezer senkiházi nemzetromboló szutykot mondjuk éjt nappallá téve melózni látnánk, aztán behajtanák őket 1-1 , általuk felhúzott kényszermunka tábor barakkjaiba, miközben a családjuk valamelyik "felkapott" panelnyomortelepen élne 1.5 szobás kecóban! Istenem, de élvezném...

postumus mumus 2017.11.03. 04:58:22

@hordalek: Nem kisöreg, nektek nem én, hanem szeretett führeretek, a csuti hazudós geci mutatja az utat, a fényt a sötét agyatokba. Közben persze ragad a keze is, a zsebeteket üresre üríti közben, a pénzetek átcsatornázza a sajátjába és a haverjaiéba, úgy hogy a csöpp agyatokkal azt hiszitek, hogy fordítva csinálja. Pedig nem.

postumus mumus 2017.11.03. 05:11:02

@KissGecihuszár: Igazad van, egyetértünk, csak az a baj, hogyha az elmúlt 27 évben parlamentben ténfergő gennyládákat elszámoltatják az eddig végzett nemzetrombolásról, abból bizony polgárháború lesz. Főleg az orr bán párti bayer- kövér- deutsch féle láncos kutyák vinnék a prímet a feszültségkeltésben, ahogy már 27 éve teszik, függetlenül attól, hogy kormányon voltak- e vagy sem. Ezek a nemzet igazi gennygócai, a nemzet rombolói, akik tevékenységükkel egy nemzetet számítanak két pártra, ellenségre és haverra.

KissGecihuszár 2017.11.03. 16:07:00

@postumus mumus: ÉN szívesen lennék Harvey Keitel, azaz a problémamegoldó...

Vettelmester 2017.11.09. 02:56:58

CSAK a Jobbikkal jöhet el az ország felemelkedése. Jövőre nem fér bele az a luxus hogy a 6 millió orbánellenes választóból 4millió otthon marad, a maradék 2 millió pedig szétoszlik...egyik az lmp-re, 2-3. a jobbikra, 4.a dk-ra, 5. a momentumra...így nem lesz leváltva orbán...csak ha beáll MINDENKI a Jobbik mögé,még azok is akik amúgy valamelyik másik törpepártot akarnák leginkább kormányon látni
süti beállítások módosítása